Lesar: Hrvatski mediji odaslali krivu sliku o radišnosti hrvatskih zastupnika

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović jedna je od aktivnijih zastupnika Hrvatskog sabora jer se u samo pet saborskih sjednica za riječ javila 136 puta. Drugoplasirani je IDS-ov zastupnik Damir Kajin koji se raspravljao 112 puta, dok ga slijedi HDZ-ovac Andrija Hebrang čije se mišljenje moglo čuti u 99 navrata.

Nešto drugačiji je poredak zastupnika kada se kao kriterij uzme ukupna duljina trajanja rasprava pojedinih zastupnika, pa je tako se tako najbolje pozicionirao Kajin koji je bio "najpričljiviji"- govorio je ukupno 1188 minuta. Antičević Marinović je svoje stavove iznosila vremenski gotovo upola manje, pa je tako sa 684 minuta zauzela drugo mjesto. Prati je HSS-ovka Marijana Petir koja je mišljenja iznosila 674 minute.

Na aktualnom prijepodnevu, kojim zastupnici jednom mjesečno mogu Vladi izravno upućivati pitanja, najaktivnijom se pokazala Mirela Holy iz SDP-a, koja je postavila ukupno 22 pitanja, kao i njezin stranački kolega Zvonimir Mršić. Slijedi ih Kajin, koji je Vladi uputio 14 pitanja.

Kraj zasjedanja većina medija u Hrvatskoj krivo stistički prikazala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navedenu saborsku statistiku objavio je na svom blogu HNS-ov zastupnik Dragutin Lesar ne bi li opovrgnuo "djelomično točne podatke odnosno informacije za samo prve četiri sjednice od kojih su prve dvije bile konstituirajuće, a samo dvije radne". Sve televizijske i radijske postaje, kao i tiskani mediji koristili su se pritom saborskom službom INFODOK-a, a zbog nepotpunosti su obznanili krivu sliku o radišnosti hrvatskih zakonodavaca.

Interes javnosti postoji

Samo objavljivanje angažmana pojedinih političara Lesar vidi kao postojanje interesa javnosti za to što rade njihovi predstavnici u najvišem tijelu države. S druge strane, HRT-ova statistika, koja govori da saborske sjednice prati tek 2 posto gledatelja prijenosa sjednica, pokazuje da hrvatska javnost baš i nije toliko zainteresirana koliko ostavlja dojam kojeg proizvode nacionalne televizijske mreže.

Lesaru nije poznato kako se do tako male brojke došlo, ali je zato siguran da tek dva posto idu na ruku vrhu HRT-a, koje "kontinuirano radi na umanjivanju gledanosti kako bi dobili opravdanje za ukidanje prijenosa".

Ig.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara