Lesar: Vladajuća većina suspendirala demokraciju

PREDSJEDNIK Kluba HNS-PGS Dragutin Lesar osudio je danas kršenje saborske procedure ustvrdivši da je vladajuća većina na jučerašnjoj saborskoj sjednici u tri koraka suspendirala demokraciju.

Lesar je, na konferenciji za novinare, ocijenio kako to "nije rezultat nekih dječjih bolesti, već izričite nakane, dogovora i smišljenog plana".

Prvi korak, drži Lesar, bilo je oduzimanje riječi saborskom zastupniku Antunu Kapraljeviću (HNS) protivno poslovničkim odredbama, nakon što je upozorio na očigledno lažiranje kvoruma.

Drugi korak, po njegovu mišljenju, učinjen je prilikom glasovanja o amandmanima na rebalans proračuna. Podsjećajući da kod izglasavanja rebalansa proračuna vrijede ista pravila kao i kod donošenja proračuna, Lesar je ustvrdio da jučerašnjim uvođenjem rebalansa na dnevni red i kasnonoćašnjim izglasavanjem nije poštivana odredba da od podnošenja amandmana do glasovanja treba proći tri dana.

U trećem koraku vladajuća koalicija izglasala je sa nedovoljnih 76 glasova izmjene i dopune Zakona o javnom okupljanju. Navedeni zakon prema Ustavnim odredbama spada u kategoriju tzv. organskih zakona i za njegovo je donošenje potrebna većina svih zastupnika u Saboru (77). HNS smatra da procedura nije poštivana, a nastalo će stanje raspraviti na stranačkom predsjedništvu koje će donijeti odluku o ustavnoj tužbi, najavio je uz ostalo Lesar.

Šeks: Sasvim običan dan

Jučer je bio sasvim običan dan, u kojem je odigrana još jedna politička utakmica između Vlade, pozicije i opozicije, kazao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, komentirajući primjedbe oporbenih klubova na, kako tvrde, jučerašnje kršenje procedure i Ustava u Saboru.

Šeks je odbacio tvrdnju Kluba SDP-a da je Saborski Poslovnik prekršen i pri jučerašnjem donošenju rebalansa državnog proračuna o kojem se, po tumačenju SDP-a, može glasovati tek tri dana nakon rasprave.

Šeks pak tvrdi da je rebalans jučer donesen na uobičajen način, te da su svi proračuni i rebalansi od 2000. doneseni istoga dana kad su i raspravljeni amandmani ili najkasnije sutra.

Na najave ustavnih tužbi zbog izmjena Zakona o javnom okupljanju koje su po tumačenju oporbe jučer donesene bez propisane kvalificirane većine, Šeks je uzvratio "onaj tko tako misli neka slobodno izvoli podnijeti Ustavnu tužbu".

Odgovarajući na brojne primjedbe na njegov način vođenja saborskih sjednica, Šeks je novinarima u Saboru kazao kako je njegov rad podložan javnoj kritici.

"Ne vidim o čemu se tu zapravo radi, ako nije riječ o tome da oporba koristi svoje demokratsko pravo da pokrene akciju protiv vladajućih", rekao je Šeks.

Nezavisnom zastupniku Branimiru Glavašu, koji je ustvrdio da je parlamentarni kvorum lažiran još dok je osobno bio u HDZ-u, Šeks je poručio da "ta zakašnjela sjećanja iznese pred drugim tijelom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara