Letica i Lončar Račana nazvali izdajnikom

NAKON što su zastupnici hrvatskog sabora Slaven Letica i Ivo Lončar nazvali SDP-ovog zastupnika i predsjednika te stranke Ivicu Račana veleizdajnikom, SDP je od saborskog Predsjedništva zatražio održavanje rasprave o ponašanju predsjedničkog stola koji, tvrde, nije reagirao na govor mržnje i netolerancije, te je različito postupao prema zastupnicima.

SDP-ovce je razljutila izjava nezavisnog zastupnika Slavena Letice koji je Račana indirektno nazvao veleizdajnikom. Letica je to učino tako što je u današnjoj saborskoj raspravi o Kaznenom zakonu, predložio da se veleizdajnikom tretira svatko tko parafiranim međunarodnim sporazumom ili ugovorom, prepusti ili drugoj državi kani prepustiti dio hrvatskoga teritorija.

Nedugo potom na Leticu se nadovezao nezavisni zastupnik Ivo Lončar, poznat po britkim komentarima tijekom rasprava, te je kolege upitao je li veleizdaja i kada je bivši premijer (misleći na Račana) parafiranim sporazumom darovao Sloveniji dio teritorija, aludirajući na Račanov sporazum s Drnovšekom oko Piranskog zaljeva.

SDP-ov Klub zbog toga je tražio i stanku, nakon koje je Željka Antunović prozvala predsjedavajućeg Luku Bebića i predsjednički stol da nekim zastupnicima dopušta sve, pa i mržnju i netoleranciju, dok neke opominje zbog pozivanja na Poslovnik.

Nekima je dozvoljeno sve, očito jer je ta jedna ili dvije ruke potrebna saborskoj većini da izglasa određene odluke, ustvrdila je SDP-ovka Antunović, što je predsjedavajući na sjednici Bebić (HDZ) odbacio.

Antunović je rekla kako dopušta da se u žaru političke borbe može prijeći mjera, ali neprihvatljvim smatra da se vodstvo Sabora tolerantno ponaša prema krajnje neprihvatljivom ponašanju pojedinaca.

Lončar je pak govor Željke Antunović nazvao bjelodanim dokazom da "partija ne može bez neprijatelja, da nastavlja prijetiti, i da je za nju uvijek problem kad se kaže istina", te je dodao kako Račana nije spomenuo, ali da mu je drago da je potpredsjednica partije prepoznala svoga šefa.

"Kao što ste 91., kod odlučivanja o samostalnosti, napustili Sabornicu, bojao sam se da ćete isto učiniti i sada, da ćete otići u svoje prirodno stanište - u šumu, a znamo da kada partija ode u šumu, slijedi kataklizma", poručio je Lončar SDP-ovcima.

Izričem Vam opomenu, jer šaljete naše kolege u šumu, uzvratio je Bebić, koji se kasnije ispravio i Lončara opomenuo zbog neprimjerenog ponašanja.

Račan Leticu i Lončara nazvao "HDZ-ovim teklićima"

Još žešći je u ocjenama Letičinog i Lončarevog nastupa bio je predsjednik SDP-a Ivica Račan koji se u stranačkom Klubu, nakon incidenta, obratio novinarima.

Lončara i Leticu Račan je nazvao "HDZ-ovim teklićima koji za HDZ obavljaju prljavi posao".

Ipak, ustvrdio je, nije ljut na spomenuti dvojac, od kojih je, kaže, i navikao na takve neprimjerene diskvalifikacije, već na saborsko vodstvo iz redova HDZ-a koje ne reagira na takav govor mržnje.

"Nismo u sukobu s Lončarom i Leticom, oni su to što jesu, ali jesmo s HDZ-om koji sve to tolerira", rekao je Račan i HDZ-ovce pozvao da se izjasne jesu li sposobno nositi se s političkom konkurencijom, "jer u zadnje vrijeme sve više gube glavu".

"Cijenili bi kada bi ljudi u HDZ-u govorili izravno, bez svojih posrednika a la danas. S takvim HDZ-om izgleda da je svaka suradnja nemoguća", kazao je Račan, dodavši da SDP više neće prihvaćati da vrijeđanje njihovih zastupnika prolazi nekažnjeno.

SDP traži da se početkom idućeg tjedna sastane saborsko Predsjedništvo i reagira na, kako kažu, govor mržnje i netolerancije u Hrvatskom saboru spram njihovih zastupnika, a o reakciji Predsjedništva, najavljuju, ovisit će i njihovo daljnje ponašanje u parlamentu.

Tako je vrlo žestokom završnicom Sabor zaključio raspravu o predloženim izmjenama Kaznenog zakona i ovotjedni rad.


Slaven Letica i Ivo Lončar - HDZ-ovi teklići?

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara