LHC spreman za daljnje pokuse

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikimedia

INŽENJERI i znanstvenici rade na ubrizgavanju mlaza čestica u golemi stroj pod nazivom Large Hadron Collider (LHC) u nadi kako će simulirati veliki prasak i otkriti stanje koje se dogodilo nekoliko sekundi nakon toga, odnosno otkriti veliku tajnu vezanu uz početak svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem se dogodio kada su iskočila dva magneta iz svojih ležišta i uzrokovala gubitak veći od tone heliuma u tekućem stanju. Tada je ubrzivač bio van uporabe više od godinu dana da bi ga sada ponovno osposobili. Radi se o tunelu koji prolazi ispod francusko-švicarske granice dužine 27 kilometara, prenosi BBC. Znanstvenici planiraju ostvariti cirkulaciju čestica uzduž 27 kilometara dugog tunela.

Godinu dana inženjeri rade na popravcima, a novi pokusi pokazuju uspješno funkcioniranje stroja. "Ovo je sinkronizacija. Brzi magneti moraju biti sinkronizirani kako bi ubrzali čestice i prenijeli ih iz ubrzivača do LHC-a, koji mora biti također sinkroniziran da bi ga prihvatio. Cijeli ovaj proces se dogodi u 100 pikosekundi", kazali su iz tima koji radi na LHC-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara