Libanonska vojska ide na jug, Hezbollah miruje

LIBANONSKE snage raspoređuju se u četvrtak na jugu zemlje i povezuju s mirovnim snagama Ujedinjenih naroda kako bi usporedo s izraelskim povlačenjem preuzeli nadzor nad Hezbollahovim uporištima.

Borci Hezbollaha pritajili su se kad su libanonske snage prešle rijeku Litani, dvadesetak kilometara od izraelske granice, objavili su izvori snaga sigurnosti i Reutersovi očevici.

Prekid vatre koji je dogovoren u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a na snazi je od ponedjeljka, a pretpostavlja da se libanonske i snage UN-a od 15 tisuća vojnika razmjeste na jugu i ondje zamijene Hezbollahove i izraelske snage.

Više od stotinu kamiona, transportera i terenaca prešlo je privremeni most na rijeci Litani na putu prema većinski kršćanskome gradu Marjayounu, osam kilometara od izraelske granice.

Neki od ukupno dvije tisuće vojnika UN-ovih snaga UNIFIL-a, koje su otprije u Libanonu, promatrali su ih kako prelaze rijeku.

Deseci ljudi stajali su uz cestu i mahali crveno-bijelim libanonskim zastavama i pozdravljali ih bacanjem riže i cvijeća.

"Bog vas čuvao", vikala je 64-godišnja Khadeeja Sheet. "Ne podržavamo nikoga osim naše vojske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska objavila je da je počela s "prijenosom odgovornosti" na jugu i bit će to postupan proces "uvjetovan jačanjem UNIFIL-a i sposobnošću libanonske vojske da preuzme djelotvoran nadzor nad tim područjem".

Više od dvjesto tisuća izbjeglica već se vratilo na uništeni jug zemlje. Ti povratnici nisu čekali odlazak izraelskih vojnika niti uklanjanje neeksplodiranoga streljiva diljem područja povratka.

Prema podacima UN-a, kasetna je bomba u četvrtak ubila dvoje djece u južnome gradu Naquori.

Dok se libanonska vojska kreće prema jugu, ondje nema ni traga Hezbollahovim borcima. Nestali su čak i nenaoružani pripadnici toga pokreta koje se prethodnih dana moglo vidjeti kako se voze na mopedima i daju upute novinarima i lokalnome stanovništvu.

Hezbollah je obećao surađivati s libanonskim i UN-ovim vojnicima, ali ta šijitska organizacija jasno je rekla da se neće razoružati niti otići s juga Libanona, a nije obećala niti ukloniti raketne bacače kojima je tijekom 34-dnevnoga rata bombardirala izraelski teritorij.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara