LIBIJA DOPUŠTA NUKLEARNE INSPEKCIJE, TRAŽI ISTO TO OD IZRAELA

Libija je u subotu priopćila da će potpisati protokol kojim Ujedinjenim narodima omogućuje preglede svojih nuklearnih kapaciteta uz kratku najavu, a da Izrael mora početi uništavati svoje oružje za masovno uništavanje.

"Libija će surađivati s (međunarodnom) agencijom (za atomsku energiju) uz potpunu transparentnost... I Libija će potpisati Dodatni protokol", rekao je libijski ministar Mohamed Abderrhmane Chalgam.

On je također dodao "Jasna je poruka svima, osobito Izraelcima, moraju početi demontirati svoje oružje za masovno uništavanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Chalgam je naglasio da su libijski programi naoružanja na laboratorijskoj razini i da njegova zemlja nikad nije prešla preko praga eksperimenta i stvorila nuklearno oružje.

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei koji boravi u Libiji, rekao je da nema znakova da Libija ima obogaćeni uran, što bi bio prvi korak prema proizvodnji nuklearne bombe te da se ne čini da je ta zemlja blizu proizvodnji nukelarnoga oružja.

Nakon razgovora u Tripoliju ElBaradei je rekao da je Libija obećala obustaviti sve svoje programe za proizvodnju oružja za masovno uništavanje, kemijskog, biološkog i nuklearnog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara