LIBIJA POTPISALA DODATNI PROTOKOL O NUKLEARNIM INSPEKCIJAMA

Libija, koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pohvalila za dosadašnje napore u razotkrivanju svojeg nuklearnog programa, potpisala je u srijedu protokol koji IAEAi omogućuje nenajavljene inspekcije libijskih nuklearnih postrojenja.

Sporazum je u uredu Svjetske organizacije u Beču s libijske strane potpisao ministar znanosti Mohamed Matooq, a sa strane UN-a direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei.

Upravni odbor agencije u srijedu je donio i rezoluciju, kojom pohvaljuje Libiju za dosadašnje napore u razoružavanju i izvješćuje o tome Vijeće sigurnosti UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće sigurnosti ima ovlasti uvođenja sankcija toj sjevernoafričkoj državi, a rezolucija IAEA-e izvješćuje UN o napretku Libije i ne poziva na uvođenje kaznenih mjera protiv Tripolija.

Potpisivanje protokola predstavlja posljednju fazu međunarodne rehabilitacije Libije, koja je u prosincu prošle godine objavila da prekida programe razvoja zabranjenog oružja i da na tom planu želi surađivati sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.

(Hina) xbcav ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara