Libija prekida odnose sa Švicarskom

Libija prekida odnose sa Švicarskom

LIBIJA je danas najavila kako će povući 7 milijardi američkih dolara koje su pohranjenje u švicarskim bankama te prekinuti sve gospodarske veze s tom europskom zemljom, a to uključuje i opskrbu naftom.

Hanibal pred vratima zatvora

"Mjere protiv Švicarske uvodimo zbog sve lošeg tretmana libijskih diplomata i poslovnih ljudi", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova koje prenosi libijska novinska agencija JANA. Podsjetimo, riječ je o dvodnevnom zadržavanju u pritvoru najmlađeg sina libijskog predsjednika Muamera Gadafija, Hanibala koje se dogodilo u srpnju ove godine.

Policija u Ženevi uhitila je 15. srpnja Hanibala Gadafija i njegovu trudnu suprugu Alinu Skaf bivši model, nakon što su navodno udarili dvojicu zaposlenika u hotelu s pet zvjezdica. Libijske vlasti tražile su službenu ispriku radi uhićenja, a morali su platiti 300 tisuća eura jamčevine kako bi Hanibal izašao na slobodu. Gadafijev sin zanijekao je sve optužbe, a vijest o uhićenju i plaćanju jamčevine izazvala je bijes u Tripoliju i osjećaj srama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak radi isprike

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova svojedobno se tako požalilo kako se Libija služi "osvetničkim mjerama" poput prisiljavanja švicarskih tvrtki da zatvore svoja predstavništva u Libiji, a čini se kako je prekid odnosa dvaju zemalja još jedan pritisak da se vlasti ispričaju.

M.M.
Foto:AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara