Libijski liječnik: Kod mrtvih Gadafijevih vojnika pronašao sam viagru i kondome, oni su silovatelji

Foto: AFP

IAKO je televizijski prilog Al Jazzere objavljen krajem prošlog tjedna, tek je ovih dana dospio na naslovnice svjetskih medija. Al Jazzerina reporterka Sue Turton razgovarala je s liječnikom iz Ajdabije koji joj je ispričao što je našao kad je pretraživao džepove mrtvih Gadafijevih vojnika.

"Morao sam ih pretražiti kad su ih doveli u bolnicu. U njihovim džepovima našao sam viagru, a kod nekih i kondome. Siguran sam da su imali namjeru silovati žene. Dvije žene u bolnici ispričale su da su bile silovane od strane vladinih vojnika", rekao je liječnik Suleiman Rejadi.

Sue Turton kaže da nije vidjela viagru i kondome, ali da je bila u mrtvačnici te da je riječi Rejadija potvrdilo još nekoliko tamošnjih liječnika. Dodaje kako ne zna na čemu liječnici temelje tvrdnje da su vojnici željeli silovati žene, ali da su u džepu jednoga pronađene i ženske gaćice.

Libijska vlada: Gadafi mora ostati kako nam se ne bi dogodili Irak ili Afganistan

Iz libijske vlade stižu izjave kako su otvoreni za bilo kakvu političku reformu, ali samo s Gadafijem na vlasti jer bi se u slučaju njegovog odlaska Libiji mogli dogoditi Irak, Afganistan ili Somalija.

Glasnogovornik libijske vlade izjavio je za Reuters kako je Gadafi "ključ ujedinjenja" te da inzistira na tome da njegove snage napadaju samo naoružane pobunjenike, a ne civile. "Gadafi je taj koji može libijski narod ujediniti. Mnogi Libijci žele da se krene naprijed, u reforme, ali pod Gadafijevim vodstvom. Ako njega ne bude, kod nas će se dogoditi ono što se dogodilo u Iraku, Somaliji i Afganistanu. Otvoreni smo prema svemu: reformama, izborima, zaista svemu, ali vođa nas mora voditi. Nije na Zapadu da odlučuje tko će biti naš vođa", ispričao je glasnogovornik libijske vlade.

Gadafi se navodno pokazao narodu u Tripoliju, javlja BBC. Libijska televizija navodno je prikazala Gadafija kako maše svojim pristašama iz džipa.

I dok Gadafi tvrdi kako njegova vojska ne napada civile, evakuirani stanovnici Misrate optužuju ga za okrutnost prema civilima.

Borbe se nastavljaju na istoku zemlje gdje pobunjenici pokušavaju osvojiti ono što su izgubili proteklih dana. U pomoć im pristižu saveznički avioni koji su opet napali vojna vozila Gadafijevih snaga.

Gadafijev sin: Kusa je otišao u Veliku Britaniju jer je bolestan

Gadafijev sin Saif al-Islam u razgovoru za BBC rekao je da se ni on ni njegov otac ne osjećaju izdano od strane sada već bivšeg ministra vanjskih poslova Muse Kuse koji je prošli tjedan prebjegao u London. Gadafijev sin tvrdi kako je Kusa otišao u Veliku Britaniju zbog zdravstvenih razloga te da mu je trebao medicinski tretman. Saif al-Islam dodao je kako je Kusa jako star čovjek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara