Libijski premijer: Libija spremna za projekte s Hrvatskom

LIBIJSKI premijer Šukri Ganin ocijenio je za libijsku novinsku agenciju Jana u Sirtu, nakon susreta s hrvatskim dužnosnicima, kako je Libija "u potpunosti spremna započeti sa suradnjom s Hrvatskom" u projektima koji bi se u Libiji realizirali na području naftne i druge industrije te poljoprivrede.

On je, nakon razgovora koji su s hrvatskim izaslanstvom od ponedjeljka vođeni u Sirtu i koji su bili posvećeni razvoju gospodarske suradnje, naglasio u izjavi za Janu značaj povećanja trgovinske razmjene i održavanja trgovinskih sajmova na kojima bi se u Libiji predstavili hrvatski proizvodi. Također istaknuo je značaj uključenja dvije zemlje u zajednička ulaganja u poljoprivredne i industrijske projekte u Africi te značaj poticanja kulturne i znanstvene razmjene, investicija i izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

Premijer Ganin je najavio, javlja libijska agencija, da će Hrvatska ustanoviti veliki centar za liječenje dijabetesa kojim će se pokrivati afrički kontinent, a koji će biti smješten u Libiji i poslužiti strateškoj suradnji dvije zemlje.

Predsjednik Stjepan Mesić od ponedjeljka boravi u petodnevnom posjetu Libiji a s njim su i brojni hrvatski gospodarstvenici. Prva dva dana boravio je u Sirtu gdje se susreo s libijskim vođom Moamerom Gadafijem, a posjetio je i kompleks cjevovoda i akumulacijskih bazena kojima se voda na sjever Libije doprema iz oaza na jugu. Za srijedu program boravka hrvatskog izaslanstva predviđa brojne gospodarske susrete u libijskom glavnom gradu Tripoliju, kao i otvaranje zgrade hrvatskog veleposlanstva u večernjim satima.

U izviješćima o posjetu predsjednika Mesića Libiji nacionalna agencija te zemlje piše i da je Gadafi, prilikom susreta s Mesićem, ocijenio da se kroz Libiju, kao sjeverna vrata Afrike, i Hrvatsku, kao važna vrata Europe, može učvrstiti suradnja Europe i Afrike.

Osvrćući se na međunarodnu situaciju, prenosi agencija, Gadafi je izrazio potporu Europskoj uniji kao načinu uspostavljanja ravnoteže u svijetu.

On je izrazio žaljenje što neke zemlje, u slučaju Iraka djeluju izvan mandata i povelje UN-a, a što je, kako je kazao Gadafi, u prošlosti dovelo do kolapsa Lige naroda - djelovanjem Hitlera.

"Sada se uzdiže novi Hitler i transformira Ujedinjene narode u Ligu naroda. Svako djelovanje izvan povelje UN-a treba prestati", kazao je Gadafi.

(Hina) ps/dj dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara