Libra izrazila zabrinutost zbog učestalog oživljavanja uspomena na ustašku prošlost

LIBRA je danas, u povodu postavljanja spomenploče ustaškom ministru i osuđenom ratnom zločincu Mili Budaku u Svetom Roku, izrazila duboku zabrinutost zbog učestalih primjera oživljavanja uspomena na ustašku prošlost u Hrvatskoj i zbog neshvatljive pasivnosti nadležnih lokalnih, državnih i crkvenih vlasti u uklanjanju takvih znakova.

Libra u priopćenju navodi kako oživljavanje ugleda povijesno osuđenih i odbačenih naci-fašističkih antiheroja predstavlja sramotu za demokratsku Hrvatsku i nanosi neizmjerljivu štetu njezinim europskim ambicijama i perspektivama.

"I pored verbalnih ograda od strane pojedinih dužnosnika vladajuće stranke i državne vlasti, kao i mjesnoga biskupa, ne poduzimaju se nikakve efikasne mjere za uklanjanje tog i sličnih obilježja, što vodi do eskalacije retrogradnih ideja i pokušaja rehabilitacije ustaša što bi predstavljalo reviziju povijesne pobjede antifašizma u Hrvatskoj i Europi", ističe se u priopćenju.

Libra će za takav štetni politički razvoj događaja smatrati odgovornim HDZ, Vladu i Katoličku crkvu, sve dok se ne pronađe brzo i učinkovito rješenje da se ukloni ta sramotna sjenka na ugledu hrvatskog naroda i naše države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apel za obnovu procesa u doba komunističke vlasti, odnosno procesa Mili Budaku, držimo štetnim za hrvatske nacionalne interese i upućenima samo radi jeftine dnevno-političke pristunosti njegovih potpisnika", ocjenjuju u Libri.

Libra smatra kako se velika većina građana protivi relativiziranju fašističkih zločina te da hrvatska znanost i cjelokupna javnost zna na pravi način vrednovati i najteža razdoblja nacionalne povijesti.

(Hina) pp/xmt ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara