Libra prikuplja potpise za ukidanje obveznog služenja vojnog roka

POD SLOGANOM "Mijenjam vojni za ispitni rok" i "Šest mjeseci voljno" Libra (Stranka liberalnih demokrata) je danas u Zagrebu počela prikupljati potpise za ukidanje obveznog služenja vojnog roka.

Peticija se potpisuje na Trgu bana Jelačića, ispred Importanne i Studentskog centra, u Studentskom domu "Stjepan Radić", ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice te u Cvjetnom naselju.

Peticija se na Trgu bana Jelačića potpisuje bez nazočnosti čelnika Libre, a stranački aktivisti najavili su da će im se čelnici pridružiti u subotu kada se na Cvjetnom trgu najavljuje i "atraktivan program" koji će pratiti prikupljanje potpisa.

Nakon Zagreba potpisi će se prikupljati i u drugim hrvatskim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obrazlažući svoj zahtjev za ukidanjem vojnog roka, u Libri navode da je ukidanje obveznog služenja vojnog roka opći trend u Europi - Velika Britanija, Nizozemska i Belgija odavno su ukinule obvezno služenje vojske, a prošle, odnosno ove godine učinile su to Francuska, Portugal i Španjolska. Italija, Češka, Mađarska i Slovenija prihvatile su planove o prijelazu na čisti profesionalni sustav.

Libra navodi da se u Hrvatskoj lani za civilno služenja vojnog roka prijavilo gotovo 9000 osoba, te da provedene ankete pokazuju da motivacija često nije prigovor savjesti, nego izbjegavanje služenja vojnog roka.

Ta stranka također tvrdi da će se ukidanjem obveznog služenja vojnog roka mladi ljudi koji nemaju sklonosti prema vojnom pozivu, moći brže zapošljavati ili završiti obrazovanje, a Hrvatska će godišnje uštedjeti približno pola milijarde kuna, što se dijelom može iskoristiti za kvalitetno opremanje i edukaciju visoko motivirane profesionalne vojske, navodi Libra.

Peticija se može potpisivati i on-line na adresi www.libra.hr/voljno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara