Liječnici i sestri križevačke Hitne pomoći po 18 mjeseci zatvora

LIJEČNICA križevačke Hitne pomoći Dubravka Puljević i medicinska sestra Nevenka Turčinović, koje su optužene kao odgovorne za smrt astmatične djevojčice Tene Šurine, nepravomoćno su u srijedu osuđene na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od po godinu i pol dana.

Protiv Puljević i Turčinović kaznena je prijava podnesena u studenom 2005. godine, kada su osumnjičene da su počinile teško kazneno djelo nepružanja medicinske pomoći 11-godišnjoj djevojčici, što je za posljedicu imalo njezinu smrt.

U noći 27. listopada, kada nisu postupile onako kako nalažu pravila struke, počinile su teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Tena je bolovala od astme, a navedenog dana je dobila teške napade pa je njena majka Mirjana, nakon što joj nije uspjela pomoći inhalatorom, zvala Hitnu pomoć. Kako je uvidjela da se dijete guši, medicinsku sestru koja radi kao dispečer je pitala mogu li doći barem na pola puta, no dežurna sestra na to nije pristala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su stigli u bolnicu, prema pričanju majke, dežurna liječnica je primjereno reagirala, ali boce s kisikom nisu bile spremne pa je dugo potrajalo dok su iz druge prostorije donijeli druge i montirali ih.

Otkako se prije tri godine učenica petog razreda  Osnovne škole u Svetom Ivanu Žabnom s obitelji doselila iz Australije, dvadesetak puta je bila na Hitnoj. Tenu je na Hitnu uglavnom vozila majka, a već nekoliko se puta dogodilo da su djelatnici Hitne odibli poslati bolnička kola po djevojčicu.

Puljević i Turčinović obje su nakon smrti djevojčice bile suspendirane, ali samo privremeno. Vraćene su na posao ubrzo nakon toga, zbog navodnog nedostatka osoblja. Iako je predviđena kazna za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi od 3 do 10 godina zatvora, liječnici i sestri kazna je ublažena iz razloga što su obje dugogodišnje zdravstvene radnice koje su do sada korektno obavljale svoj posao, kazala je sutkinja Mirjana Nemec.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara