Liječnici: Loš položaj hitne medicinske službe

Liječnici službe Hitne medicinske pomoći upozorili su danas na "loš položaj te službe u hrvatskom zdravstvenom sustavu".

"Iako jedan od najvažnijih dijelova zdravstvenog sustava, služba Hitne pomoći zanemarena je i u Ministarstvu zdravstva", rekao je predsjednik Udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći Danijel Šota otvarajući međunarodni kongres "Prehospitalna internistička stanja", koji je danas počeo u šibenskom Solarisu u organizaciji te udruge.

Dodao je kako je Hitna medicinska pomoć u Hrvatskoj neujednačno razvijena i opremljena, ovisno o mogućnostima pojedinih gradova.

Šota je upozorio kako je Hrvatska među rijetkim europskim zemljama koje još nisu donijele zakon o Hitnoj medicinskoj pomoći što je, po njegovu mišljenju, razlog za neujednačenost službi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osam godina udruga bezuspješno pokušava utjecati na Ministarstvo zdravstva da Vladi i Saboru predloži donošenje zakona o Hitnoj medicinskoj pomoći. Ta je služba toliko važna da bi njezina djelatnost trebala biti regulirana zakonom na isti način na koji je to učinjeno s policijom. A upravo zbog nepostojanja zakona, danas u Hrvatskoj nema prave koordinacije između djelatnika Hitne pomoći i MUP-a", naglasio je Šota.

Kongres će trajati do nedjelje, 24. listopada, a okupio je više od 200 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije i Bosne i Hercegovine. Predavanja će održati mnogi istaknuti hrvatski liječnici, među kojima i neurokirurg Miroslav Gjurašin te internisti Vladimir Gašparević, Dragutin Ivanović i Marijan Merkler.

(Hina) xžpod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara