Liječnici u štrajku

8000 LIJEČNIKA i stomatologa u državnim bolnicama započelo je opći štrajk u 8 sati . Po najavi Sindikata liječnici će raditi kao u dane vikenda i blagdana, što znači da će se primati samo hitni slučajevi. Iz HLS-a stižu prjetnje o masovnim otkazima liječnika.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da će štrajk prekinuti kada presuda zagrebačkog Županijskog suda o zabrani štrajka bude izvršna.

HLS organizira štrajk tražeći da Vlada primijeni Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, koji je bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang potpisao sa Sindikatom 8. prosinca prošle godine.

U njemu je liječnicima u idućih 6 godina bio zajamčen dodatak od 10% godišnje za liječničku odgovornost te ostala materijalna i strukovna prava.

U međuvremenu je Vlada uredbom povećala liječničke plaće za 10 posto, što će liječnicima donijeti između 500 i 850 kuna neto na svakoj plaći, a na godišnjoj razini to ukupno iznosi 170 milijuna kuna. Time je utrošeno 70 posto sredstava od 250 milijuna kuna koliko je potrebno da bi se ispoštovao aneks Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić pozvao je pacijente da dođu u bolnice, jer je Županijski sud u Zagrebu u petak zabranio štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je optimističan u vezi (ne)odaziva na štrajk jer je ad hoc anketa koju je Ministarstvo provelo ovoga tjedna među 237 liječnika pokazala da je 29 posto za štrajk, 15 posto neće štrajkati, a 56 posto je neodlučno.

To pokazuje da preko 70 posto liječnika nije sigurno je li štrajk dobro rješenje, a to otvara prostor da se otvorena pitanja rješavaju pregovorima, smatra Ljubičić.

Prijetnje masovnim otkazima

Liječnici, kako piše Novi list, razmišljaju i o krajnoj mjeri građanskog neposluha. Kako bi prisilili državu na poštovanje Strukovnog kolektivnog ugovora spremni su čak i masovno podnijeti otkaze, tvrde u HLS-u.

Dr. Leticija Drndić, članica glavnog štrajkaškog odbora HLS-a, inače anesteziologinja u KB Osijek, tvrdi da se čak 70 posto anketiranih liječnika izjasnilo da su spremni dati otkaz u slučaju zabrane štrajka, uvođenja radne obveze i sličnih mjera kojima država može uzvratiti.

 "Kolege su za radikalna rješenja, osobito nakon sramotnih ministrovih poteza i izjava kojima je podcijenio i osramotio struku kojoj i sam pripada. Liječnici su raspoloženi masovno dati otkaz, što su nam i potvrdili anketom i stavljanjem potpisa na načelnu suglasnost o davanju otkaza", rekla dr. Drndić

Ministar Ljubičić u kontaktu s ravnateljima bolnica nije čuo za najavu masovnih otkaza, te smatra da se radi o objavi kojom se treba zastrašiti država ili vršiti pritisak na sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara