Liječnici upozorili Filipince koji će se razapinjati na križ da se cijepe protiv tetanusa

Liječnici upozorili Filipince koji će se razapinjati na križ da se cijepe protiv tetanusa

ZDRAVSTVENI djelatnici na Filipinima upozorili su sve one koji sudjeluju u tradicionalnom uskršnjem ritualu razapinjanja na križ da se cijepe protiv tetanusa.

Naime, na Veliki petak deseci katolika širom Filipina razapinju se na križ oponašajući Isusa Krista te se tako "oslobađaju" svojih grijeha ili zahvaljuju na uslišenim molitvama. Godinama je to postala svojevrsna turistička atrakcija, iako se Crkva protivi cijelom događaju.

Sudionicima se ujedno savjetuje da zbog zaraza provjere u kakvom su stanju bičevi kojima će ih udarati po leđima. Zdravstvene službe upozoravaju kako bi zbog vrućine ozljede od nehigijenskih bičeva mogle uzrokovati tetanus i druge infekcije, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također napominju da se čavli kojima će se pribijati na križ moraju prvo dezinficirati. U gradu San Fernando na sjevernom dijelu Filipina uprizorit će se tri zasebne Golgote i četiri osobe su se prijavile da im se ruke i noge čavlima pribiju na križ dok će ostali bosonogi prolaziti gradom.

Nekad se godinama prijavljuju isti ljudi, poput jednog Filipinca kojemu će ovo biti čak petnaesti put. On na taj način, kako kaže, zahvaljuje Bogu što mu je majka ozdravila od tuberkuloze.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara