Liječnici za djecu preporučuju samo mlijeko i vodu

Većina roditelja ne bi ni pomislila na to da djetetu u bočicu natoči gazirani sok, ali istraživači kažu da je bočica voćnoga soka, čak i ako je sto posto prirodan, tek nešto bolja od gaziranoga pića.

Sve više znanstvenika povezuje slatka pića, bez obzira na to jesu li prirodna ili ne, s cijelim nizom zdravstvenih poteškoća, od napuhanih trbuha do pokvarenih zuba.

"Sva su ta pića uglavnom ista. Ona su sto posto šećer", kaže dr. David Ludwig, stručnjak za gojaznost u djece iz dječje bolnice u Bostonu. "Prirodni je sok tek neznatno bolji od gaziranoga".

Problem leži u tome što roditelji koji ograničavaju ili čak brane djeci da piju gazirane sokove, pijenje prirodnih sokova potiču jer takva pića drže zdravom hranom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čini se da je ta pretpostavka neopravdana. Premda je zdrav kad se konzumira umjereno, on u biti jest samo voda sa šećerom. Štoviše, bočica grožđanoga gaziranog soka ima 159 kalorija, a ista količina nezaslađenoga prirodnog soka od grožđa čak 228.

Pretjerano konzumiranje prirodnih sokova relativno je nov fenomen. Prije uspona gaziranih sokova, juicea i ostalih zaslađenih pića u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća, primarna dječja pića bili su voda i mlijeko.

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara