Liječnička komora obavit će stručni nadzor u KBC Rijeka zbog slučaja Maškarin

HRVATSKA liječnička komora (HLK) obavit će idućih dana izvanredni stručni nadzor u KBC Rijeka radi istraživanja okolnosti slučaja 20-godišnjeg Miroslava Maškarina kojem je zbog ozljede aorte tijekom operacije slijepog crijeva kasnije morala biti amputirana noga, izjavio je danas Hini predsjednik komore Hrvoje Minigo.

"Sigurno je da se u tom slučaju radi o neželjenoj posljedici uslijed medicinskog zahvata, a je li se ona dogodila zbog medicinske pogreške ili kao komplikacija zahvata - treba utvrditi", istaknuo je Minigo.

Potvrdio je da je HLK dobila od Ministarstva zdravstva nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a Rijeka o slučaju Maškarin, u kojem stoji da se ne radi o pogrešci kirurga nego o komplikaciji te vrste zahvata, uz zahtjev da se komora očituje o slučaju.

Napomenuo je da od Ministarstva nisu dobili zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka već samo zahtjev za davanje mišljenja, a njega će dati tek nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i druge okolnosti slučaja, zbog čega će HLK obaviti izvanredni stručni nadzor u KBC-u Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK će sukladno svojim ovlastima imenovati dva ili tri stručnjaka iz endoskopske kirurgije, te jednog pravnika, koji će tijekom ovoga ili početkom idućeg tjedna posjetiti KBC gdje će, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju, razgovora s liječnicima, te pregleda uvjeta rada u bolnici, donijeti zaključke koje će predočiti javnosti, kazao je Minigo.

Miroslav Maškarin i dalje se nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja u bolnici na Sušaku riječkog KBC-a, a njegovo je opće stanje teško, ali stabilno.

Prema izjavama liječnika, i dalje se intenzivno radi na spašavanju njegove druge noge operativnim postupcima, ali se o ishodu još ne može govoriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara