Liječnik gledao televiziju dok je beba u Petrovoj umirala?

Liječnik gledao televiziju dok je beba u Petrovoj umirala?

NAKON što je obdukcijski nalaz pokazao da je dijete umrlo jer se nagutalo plodne vode, a oko vrata mu se omotala pupčana vrpca, pojavile su se priče o tome kako je dežurni liječnik te večeri, umjesto da pomogne trudnici, bio zaokupljen gledanjem televizije.

Naime, netko od djelatnika bolnice s kojima su razgovarali članovi zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva rekao je kako se dežurni liječnik te večeri nije odazvao na hitan poziv liječnice specijalizantice već je nastavio gledati televiziju. Ravnatelj prof. Kuvačić je rekao kako je za to čuo, ali da ne može ništa o tome reći dok ne dobije konkretne dokaze.

"Nikako se ne mogu složiti s napadima na cijelu Petrovu bolnicu i stvaranje slučaja od te bolnice jer je riječ o pojedinačnom slučaju. Ali kao ministar, a još više kao liječnik, ne mogu ostati hladan na to da se gleda televizija dok pacijent čeka" – izjavio je za Večernji list ministar zdravstva Neven Ljubičić. O kojem se liječniku radi, nije želio reći.

Izvor blizak KBC-u rekao je kako je najveća odgovornost na dežurnoj ekipi na čelu s dr. Albertom Despotom koji nije prepoznao ozbiljnost cijele situacije i koji je ostavio trudnicu da satima čeka na carski rez.

Dio odgovornosti je, kako kaže izvor, i na liječnici koja je vodila trudnoću i koja je trebala inzistirati na tome da trudnica ode u bolnicu deset dana prije termina što je uobičajeno kada se dijete nalazi u položaju na zadak. Naposlijetku, odgovorna je i liječnica koja je trudnicu poslala kući kada je došla na kontrolu u Petrovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Jutarnji list, te noći je nadslužbu u Petrovoj vodio dr. M.S. koji je zbog stručne pogreške prije nekoliko mjeseci prijavljen Hrvatskoj liječničkoj komori. Slučaj još nije završio jer je liječnik uložio žalbu na kaznu koju je prvostupanjski sud HLK-a donio, a to je oduzimanje licence na tri mjeseca i godina dana uvjetno.

N.N., otac umrlog djeteta rekao je kako je obdukcijski nalaz samo potvrdio ono što su oni već znali.

Kuvačić je pak najavio da će se o nalazu u ponedjeljak očitovati stručno povjerenstvo liječnika iz Petrove koje će ocijeniti je li dijete umrlo zbog stručne pogreške. Dodao je kako će predložiti ravnatelju KBC-a Zagreb Željku Reineru osnivanje povjerenstva i na razini KBC-a koje će dati svoju stručnu ocjenu o cijelom slučaju.

I ministar zdravstva Neven Ljubičić najavio je osnivanje povjerenstva koje će dati konačnu stručnu ocjenu zašto je došlo do smrti djeteta.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem rekao je za Jutarnji list kako su u povjerenstvo imenovani stručnjaci koji ne rade u zagrebačkim bolnicama kako ne bi došlo do eventualnog sukoba interesa pri utvrđivanju činjenica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara