Liječnik: Juščenka tijekom kampanje pokušali otrovati

Liječnik: Juščenka tijekom kampanje pokušali otrovati

LIJEČNIK s bečke klinke, koji je liječio ukrajinskog oporbenog čelnika Viktora Juščenka rekao je da je nad Juščenkom tijekom predsjedničke kampanje izvršen pokušaj ubojstva trovanjem, objavio je u srijedu The Times.

"Sad sa sigurnošću možemo reći koja je tvar uzrokovala njegovu bolest", rekao je dr. Nikolai Korpan s klinike Rudolfinerhaus.

Dodao je da je Juščenko otrovan od osoba koje su imale jasnu namjeru. Upitan je li to za cilj imalo ubiti ga, liječnik je odgovorio potvrdno. "Da, naravno", rekao je.

Pedesetogodišnji Juščenko je u rujnu na početku predsjedničke kampanje obolio od nepoznate bolesti od koje mu je koža lica u kratkom vremenu postala podbuhla, crvena i izbrazdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kasnije je izjavio da su ga vlasti pokušale otrovati s nekom kemikalijom. Dr. Korpan kaže da je Juščenko mogao biti otrovan putem hrane, pića ili injekcije.

"Trebamo pričekati da Juščenko ponovno dođe u Beč", rekao je Korpan. "Ako ga još danas primimo, moći ćemo čitavu istragu okončati za dva do tri dana", kazao je liječnik.

U drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora, održanih 21. studenoga pobijedio je proruski kandidat Viktor Janukovič.

No, izbori su radi nepravilnosti poništeni u petak, nakon dvotjednih prosvjeda potpore prozapadno orijentiranom Juščenku.

Nakon što je Vrhovni sud poništio izbore i naložio provedbu novih, Izborno povjerenstvo je objavilo da će ponovljeni drugi krug izbora biti održan 26. prosinca.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara