Liječnik lepoglavske kaznionice tražio mito od zatvorenika za bolju njegu

LIJEČNIK u kaznionici Lepoglava Gordan Šarić (44) uhićen je zbog sumnje da je od zatvorenika tražio mito kako bi im pružio kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, doznaje se u MUPu i Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Šarić je danas priveden istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda Krešimiru Devčiću pred kojim je zanijekao primanje mita. Istražni sudac ga je nakon ispitivanja zadržao 48 sati u pritvoru.

Liječnik je osumnjičen za pet kaznenih djela primanja mita, a sumnja se da je, među ostalim, od rodbine zatvorenika ovisnika o drogama uzimao od 1.000 do 1.500 kuna, a za uzvrat je zatvorenicima davao veće količine sedativa.

Iz MUP-a su izvijestili da je osumnjičeni, kojemu nisu otkrili identitet, kao liječnik opće medicine u kaznionici, u više navrata zatražio i primio od zatvorenika, odnosno članova njihovih obitelji poštanske novčane uplatnice. Za uzvrat im je obećavao i pružio liječničke usluge i terapije lijekovima, a što je dio osigurane zdravstvene skrbi koju im je bio dužan pružiti bez naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Josip Hehet kazao je Hini da je istraga o ovom slučaju krajem prošle godine pokrenuta na inicijativu Uprave kaznionice koja je od zatvorenika dobila informacije da liječnik od njih uzima novac za medicinske usluge. Slučaj je nakon toga preuzela varaždinska policija i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) kojemu je Uprava kaznionice podnijela kaznenu prijavu.

Hehet je dodao da je upravitelj lepoglavske kaznionice Stjepan Loparić već pokrenuo stegovni postupak protiv osumnjičenog liječnika iz Varaždina, koji u kaznionici radi od 1999.

Privremeni ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer nije želio ništa reći o ovom slučaju.

Za kazneno djelo primanja mita predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara