Lijek koji smanjuje želju za kokainom

AMERIČKI znanstvenici s medicinskog fakulteta u Južnoj Karolini otkrili su kako kod ovisnika mogu smanjiti potrebu za kokainom.

Tvar N-acetilcistein poništava kemijske promjene u mozgu izazvane kokainom, izvijestili su znanstvenici na skupu farmakologa u Puerto Ricu, a prenosi agencija ddp.

N-acetilcistein već je korišten u liječenju mukoviscidoze, ali i nekih drugih bolesti. Peter Kalivas i njegovi suradnici tu su tvar već ispitali na štakorima, a rezultati su tako dobri da bi uskoro morali biti ispitani na ljudima.

Kokain djeluje na kemijske promjene u dijelu mozga, odgovornom za motivaciju. U normalnim okolnostima živčane su stanice okružene prijenosnom tvari glutamatom, koji štiti živce od prejake nadraženosti. Kada ovisnik ne dobije kokain, količina glutamata u toj moždanoj regiji smanjuje se na polovicu od normalne razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako se ovisnik liječi N-acetilcisteinom, količina glutamata se ponovno normalizira, objasnili su znanstvenici. N-acetilcistein mogao bi spriječiti ponovnu želju za kokainom.

Znanstvenici su štakorima ovisnim o kokainu prije kokainske injekcije dali N-acetilcistein, nakon čega životinje više nisu pokazivale želju za kokainom.

Kod štakora koji nisu dobili N-acetilcistein, ponovo bi se javila želja za kokainom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara