Lijek protiv kravljeg ludila u fazi ispitivanja

LIJEK koji je još u fazi ispitivanja i koji je prvi put zaustavio napredovanje ljudskog oblika kravljeg ludila u mladića iz Sjeverne Irske, mogao bi biti djelotvoran u liječenju drugih bolesti kao što je Alzheimerova, priopćio je patolog.

Liječnici koji već osam mjeseci eksperimentalno liječe Jonathana Simmsa izvijestili su na stručnoj međunarodnoj konferenciji u Belfastu da je izravnim ubrizgavanjem polisulfata pentosana u mozak tog devetnaestogodišnjaka zaustavljeno napredovanje Creutzfeld-Jakobove bolesti, ljudskog oblika spongiformne encefalopatije u goveda (ESB ili bolest kravljeg ludila).

Odobri li ga međunarodna liječnička udruga, lijek bi mogao probuditi nadu nekoliko desetaka pacijenata u svijetu koji boluju od te dosad smrtonosne bolesti.

"Siguran sam da Jonathan ne bi bio u ovakvu stanju da je liječenje počelo prije i takvog kašnjenja ne smije biti u drugih bolesnika", kazao je istraživač s područja neuropsihologije Chris Pomfrett.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladićev otac morao je od suda dobiti dopuštenje kako bi se na sinu ispitivao lijek koji se do siječnja ove godine nije primjenjivao u liječenju ljudi. Mladić ne može više hodati ni govoriti, a vid mu je prilično oslabio. No otac primjećuje lagano poboljšanje stanja od početka liječenja.

"Sada lakše guta i ne guši ga slina", ističe g. Simms, dodajući da bolesnici koji su oboljeli od te opake bolesti ne mogu više gutati kada jednom izgube tu sposobnost. "Mladić živi godinu dana dulje od predviđanja koja su u prosjeku deset mjeseci za novi oblik Creutzfeld-Jakobove bolesti", kazao je mladićev otac.

"Lijek ne omogućuje ozdravljenje, ali smo dokazali da uspješno i pouzdano zaustavlja napredovanje bolesti u ovom slučaju", dodaje Mark McClean, liječnik opće prakse u Belfastu koji se od početka brine za mladog Simmsa.

U Velikoj Britaniji je od Creutzfeld-Jakobove bolesti umrlo 117 osoba, pa je ta zemlja najteže pogođena tom bolešću u svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara