Lijek Tamiflu stigao u hrvatske ljekarne

LIJEK protiv gripe Tamiflu, koji se smatra učinkovitim i protiv H5N1 virusa ptičje gripe, od danas se prodaje u hrvatskim ljekarnama, doznaje se od predstavnika veledrogerija i ljekarni.

Lijek je pušten u prodaju nakon što je Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih proizvoda provjerila kakvoću serije od 29.000 pakiranja, koja je početkom prošloga tjedna uvezena u Hrvatsku.

"Agencija je izdala nalaz o provjeri kakvoće Tamiflua od 75 miligrama u kapsulama na zahtjev proizvođača Rochea d.o.o., čime je dozvoljeno njegovo puštanje u promet u Hrvatskoj", potvrdila je Hini glasnogovornica Agencije Adrijana Ilić.

Cijena kutije Tamiflua, u kojoj je 10 tableta, mogla bi se kretati između 270 i 330 kuna, ovisno o maržama koje će na cijenu proizvođača od 169 kuna zaračunati veledrogerije i ljekarnička mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Roche je svoju cijenu za hrvatsko tržište snizio za 4,5 posto. Cijena kutije lijeka u Gradskoj ljekarni na Trgu bana Jelačića iznosi 326 kuna.

Tamiflu je antivirusni lijek koji blokira razmnožavanje virusa i namijenjen je osobama starijima od 12 godine života.

Djelotvoran je samo ako ga se uzme u roku 48 sati od početka simptoma gripe, a u Roche priprema i suspenzija lijeka za djecu do 12 godina starosti.

Nakon pojave ptičje gripe hrvatsko je Ministarstvo zdravstva naručilo 400.000 pakiranja, a Grad Zagreb još 40.000 pakiranja, koji bi trebali stići u Hrvatsku tek u drugoj polovici godine, po cijeni od oko 110 kuna po kutiji.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je da će s tom količinom lijeka biti pokriveno preko 10 posto stanovništva, kako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara