LINDA TRIPP IZ AFERE LEVINSKY SE NAGODILA S AMERIČKOM VLADOM

Američka vlada je odlučila isplatiti Lindi Tripp 595.000 dolara u nagodbi oko optužbi da je ministarstvo obrane prekršilo njezina prava kada su o njoj objavljene povjerljive informacije tijekom afere Monica Lewinsky.

Tripp je tužila vladu nakon što su dužnosnici Pentagona dali informaciju tjedniku The New Yorker da kod prijave za posao nije priznala da je kao tinejdžer bila uhićena zbog krađe.

Linda Tripp je postala poznata kao osoba koja je snimala razgovore s Monicom Levinsky kako bi dokumentirala tajne odnose te pripravnice u Bijeloj kući s njezinim šefom tada predsjednikom Billom Clintonom. Njezino objavljivanje vrpci pomoglo je da Clinton dospije do suđenja za opoziv.

Nakon što su vladini dužnosnici dostavili novinarima informaciju o njoj, Trippova je prije dvije godine tužila ministarstvo obrane na sudu u Washingtonu navodeći da su prekršene odredbe zakona o privatnosti.

Tripp će uz jednokratnu odštetu od 595.000 dolara također dobiti retroaktivno unapređenje i plaću za 1998., 1999. i 2000. godinu, objavili su u ponedjeljak njezini odvjetnici. Ukupni iznos nagodbe se ne zna.

Tripp je radila u Pentagonu kao stručnjak za odnose s javnošću s plaćom od 100.000 dolara godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon o privatnosti iz 1974. zabranjuje američkoj vladi da nevladinim organizacijama neovlašteno daje osobne informacije o Amerikancima.

Trippova je tvrdila da se radilo o jasnom slučaju osvete dužnosnika Clintonove administracije za njezinu ulogu u postupku opoziva protiv predsjednika. Tripp je neovisnom tužitelju Kenu Starru tada dala vrpce sa snimljenim razgovorima u kojima je Levinskyjeva govorila o intimnim odnosima s predsjednikom Clintonom.

Tripp je preko svojega odvjetnika u ponedjeljak izdala priopćenje u kojem je rekla da "vladi ne bi trebalo nikada dozvoliti da upotrijebi informacije zaštićene zakonom o privatnosti kako bi diskreditirala političke protivnike".

Linda Tripp je izgubila posao u Pentagonu u siječnju 2001. nakon što je odbila dati ostavku kao drugi Clintonovi politički dužnosnici zadnjega dana njegova predsjedničkog mandata.(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara