Linić: Hrvatska će moći vraćati vanjski dug

VLADA ocjenjuje da je gospodarski rast u privatnom sektoru realan i održiv, da će moći vraćati svoje dugove, a uvjerena je da će se iz proračuna moći vraćati vanjski dug koji iznosi 17,6 milijardi dolara, izjavio je danas u Saboru potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

DC-ovu zastupnicu Vesnu Škare Ožbolt zanimalo je u aktualnom prijepodnevu da li vanjski dug i dalje raste i je li Vlada zabrinuta oko njegova vraćanja.

Linić je odgovorio da visina vanjskog duga, koji po informacijama HNB-a, iznosi 17,6 milijardi dolara, jest zabrinjavajući indikator s obzirom da se zna kako su kretanja u platnoj bilanci negativna u odnosu na prošlu godinu, da raste deficit.

No, tvrdi, HNB poduzima određene mjere kako bi ograničila ili zaustavila rast duga, a kroz određene fiskalne promjene Vlada namjerava promijeniti to stanje, odnosno trendove u platnoj bilanci.

"Situacija u proračunu je takva da ćemo biti u stanju vraćati dug i u proračunskom području nema poteškoća za vraćanje duga ni mogućeg ugrožavanja proračuna i stabilnosti države", ustvrdio je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da je hrvatska privreda počela s investicijskim aktivnostima u privatnom sektoru, da je Vlada uvjerena da tu nije riječ o prezagrijanoj ekonomiji već realnom i održivom privrednom rastu koji će uspjeti vraćati dugove.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić izjavio je kako misli da je ugovor (o nuklearci Krško sa Slovenijom) u cijelosti konzumiran, formirana su tijela novog društva, hrvatski su stručnjaci ušli u upravni odbor nuklearke, ispostavljen je odštetni zahtjev.

Dogovorit će se sudbina odštetnog zahtjeva, odgovorio je Granić zastupnici Dorici Nikolić (HSLS) koju je zanimalo koliko će novca Hrvatska dobiti na ime odštete (zbog neisporučene struje).

Obećao joj je pismeni odgovor o količini struje isporučene Hrvatskoj iz nuklearke od ožujka 2003.

(Hina) tr/um sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara