LInić hvali uspjeh hrvatskih tvrtki na zahtjevnom tržištu Slovenije

USPJELI ste na zahtjevnom tržištu, a na rezultate gospodarske suradnje sa Slovenijom možemo biti ponosni, poručio je u Ljubljani potpredsjednik hrvatske vlade Slavko Linić govoreći pred klubom hrvatskih gospodarstvenika.

Linić je to kazao predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju u Sloveniji a zanimale su se za rezultate njegovih razgovora vođenih istoga dana sa slovenskim ministrima i gospodarstvenicima o uklanjanju otvorenih pitanja između dviju država.

Linić je, među ostalim, ocijenio da je sve više hrvatskih tvrtki zainteresirano i za kapitalne investicije u Sloveniju a čega je dosad bilo premalo.

On je najavio da će o tome idućeg tjedna govoriti i premijer Ivica Račan.

Linić je klub hrvatskih privrednika upozorio i na potrebu liberalizacije i otvaranja. Iskustvo slovensko-hrvatskih gospodarskih odnosa govori o tome da se zaštitne mjere s jedne strane vraćaju isto takvim zaštitnim mjerama s druge, kazao je on.

Najavio je da će u ovoj godini biti sklopljen i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a za otvorena međudržavna pitanja da će se rješavati pojedinačno, a ne u paketu jer bi rješavanje u paketu predugo trajalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Linićevim riječima, hrvatska vlada i dalje ostaje na stajalištu da su tzv. naftni koridori preko prijelaza Pasjak i Rupa bili motivirani ekološkim pitanjima te zbog njih Inina slovenska tvrtka Interina ne bi smjela imati teškoća.

Hrvatski su se gospodarstvenici posebno zanimali i za uvjete poslovanja nakon što Slovenija kroz godinu i pol dana uđe u Europsku uniju. Tim će činom prestati, naime, važiti međudržavni sporazum o slobodnoj trgovini, no za poslovanje hrvatskih izvoznika u Sloveniju to neće biti problem jer će se na Sloveniju odnositi povoljne odredbe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

S druge strane, probleme u vezi s tim očekuju slovenskih izvoznici na hrvatsko tržište jer se boje da će neki njihovi proizvodi u odnosu na europske slične proizvode prestati biti konkurentni. Osim toga, tada će otpasti i dosadašnji kontingenti.

Linić je u razgovoru s hrvatskim gospodarstvenicima posebno istaknuo napore da se smanje eventualne barijere prema Sloveniji, kako gradnjom prometne infrastrukture (Slovenci najavljuju rebalans proračuna i gradnju autoceste Ptuj - Macelj, a odobrena je i trasa za cestu prema Rijeci), tako i smanjivanjem procedura na graničnim prijelazima i europskim prometnim koridorima.

Govoreći o pitanjima odnosa sa Slovenijom koja nisu riješena od raspada Jugoslavije, Linić je rekao da će vlada nastojati pomoći onima koji jačaju izvoz roba i kapitala i biti im na usluzi, a onda će se i pitanja vezana uz sukcesiju ´lakše riješiti´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara