Linić i sindikat hrvatskih željezničara bez dogovora

POTPREDSJEDNIK Vlade RH Slavko Linić danas je razgovarao s predstavnicima Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ), ali bez dogovora o povećanju cijene rada budući da je, kako napominje Linić, kolektivni ugovor potpisan, a prihvatili su ga sindikati koji imaju 80 posto članstva od ukupno 13.000 radnika HŽ-a.

SHŽ je danas ispred zgrade hrvatske Vlade organizirao polsatni prosvjed na kojem se okupilo 300 sindikalnih zastupnika tražeći povećanje cijene sata rada za 20 posto te povećanje stimulacije i vrednovanje otežanih uvjeta rada.

Po Linićevim riječima, Uprava HŽ-a ne može donijeti pravilnik o plaćama mimo kolektivnog ugovora i nema što pregovarati sa SHŽ-om jer je kolektivni ugovor potpisan.

Plaće su od 1999. u HŽ-u porasle 34,6 posto što je najviše od svih trgovačkih društava u državnom vlasništvu, rekao je Linić dodajući da je to na razini hrvatskog prosjeka.

Predsjednik SHŽ Ivan Forgač ocijenio je da su sadašnji odnosi plaća ´nakradeni´ jer su na nekim radnim mjestima plaće povećane 30 posto, a na drugim samo tri posto.

Linić je naveo da taj manji dio zaposlenih ima pravo na nezadovoljstvo, ali i upozorio da je to stvar 12 sindikata unutar HŽ-a koji se nisu sporazumjeli oko međusobnih odnosa.

Forgač je na to rekao da je poslodavac iskoristio takvu situaciju te optužio Upravu HŽ-a kao jedinog krivca za nastalo stanje jer tijekom kolektivnog pregovaranja nije uzeo u obzir njihove zahtjeve primjerice vezane uz otežane uvjete rada.

Linić je ustvrdio da će se sadašnja situacija riješiti strukturnim promjenama, odvajanjem neosnovne djelatnosti i strukturiranjem željeznice na tri osnovne djelatnosti: putnički promet, teretni promet i infrastrukturu, što će biti predmetom rasprave na Vladi i Saboru za mjesec-dva.

Forgač je izvijestio da će sindikat ustrajati na povećanju cijene sata rada i ostvarenju drugih prava o čemu se unutar sindikata još trebaju dogovoriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara