Linić najavio izmjene stečajnog zakona idući mjesec

POTPREDSJEDNIK Vlade Slavko Linić najavio je danas na sjednici Hrvatskog sabora da bi Vlada idući mjesec trebala Saboru predložiti izmjene Zakona o stečaju, kako bi se smanjili troškovi stečajnog postupka i skratili stečajni rokovi te osposobile najstručnije osobe za vođenje stečajnog postupka.

Zastupnik IDS-a Damir Kajin je za ´aktualnog prijepodneva´ upitao hoće li Vlada otvoriti stečajeve u otprilike 50 tisuća blokiranih poduzeća te je li utvrdila mjere za skrb radnika.

Linić je odgovorio da se stečajem ne zatvaraju radna mjesta te da ostanak oko 40.000 radnih mjesta u ´ugroženim´ poduzećima ponajprije ovisi o njihovu poslovanju i mjestu na tržištu.

Linić je najavio da će Vlada u ožujku Hrvatskom saboru predložiti izmjene Stečajnog zakona kako bi se smanjili troškovi stečajnog postupka, kvalitetno prerasporedili troškovi na najveće vjerovnike te radnici uvrstili u prvu vjerovničku skupinu.

Također, rekao je Linić, nužno je osposobiti najstručnije ljude za stečajne upravitelje te jasnije urediti odnose između vjerovnika, na čemu, tvrdi, ministarstva financija, pravosuđa i gospodarstva ubrzano rade.

Zastupnica SDP-a Lucija Debeljuh upozorila je da se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira 45 oboljelih od raka, a godišnje oko 18.000, te da je u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina najviši rast bolesti raka u Europi. Upitala je priprema li Ministarstvo zdravstva nacionalni program prevencije te bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić odgovorio je da se bolest raka znatnije povećava od 1995., ali da se 2001. počinje smanjivati zbog pozitivnih učinaka u prevenciji i dijagnosticiranju raka. Napomenuo je da je Ministarstvo počelo preventivne akcije u borbi protiv raka te izrazio uvjerenje da će u idućih nekoliko godina smanjiti broj bolesnih i umrlih od te bolesti.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin rekao je da se od 150 otpuštenih policajaca, koji se Vladinom odlukom trebaju vratiti u službu, do sada vratilo oko 60, a ostali bi se trebali vratiti u idućih nekoliko mjeseci.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović kazala je da Ministarstvo provodi upravni nadzor nad zakonitošću rada u udbinskoj općini, gdje se hrvatsko stanovništvo žali na diskriminaciju od srpske manjine.

Također, izvijestila je, nadzor se provodi i u općini Sveti Filip i Jakov zbog istupa člana HNS-a iz većinske koalicije HSLS-a i HNS-a u Općinskom vijeću. Rezultati tih nadzora trebali bi biti poznati za nekoliko tjedana, rekla je ministrica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara