Linić: Netočno je da sam potpisao odbijenicu za otpremnine radnicima Borova

POTPREDSJEDNIK Vlade i predsjednik Upravnoga odbora Hrvatskoga fonda za privatizaciju Slavko Linić izjavio je večeras da su netočne tvrdnje da je on potpisao odbijenicu za zahtjeve za otpremnine za 2320 radno neangažiranih radnika vukovarskoga ´Borova´.

Gostujući u večerašnjoj emisiji Hrvatske televizije(HTV) ´Meridijan 16´ Linić je ustvrdio da će otpremnine radno neangažiranim radnicima ´Borova´ biti isplaćene prije no što dobiju otkaze.

Podsjetio je da su ti radnici ostali bez posla još 1991. zbog agresije na Hrvatsku te da su još bivša Vlada i prošli sastav Sabora u studenome 1998. kako je rekao Linić, ´zapečatili njihovu sudbinu´. Tada je, dodao je, rečeno da ti radnici više ne bi trebali biti u radnome odnosu jer tvrtka ´Borovo´ kao i ostale tvrtke u istočnoj Slavoniji nisu imale obvezu uplate mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja.

´Borovo´ pak kao trgovačko društvo u većinskome (100 postotnome) vlasništvu države je i nakon 1998. imalo obvezu uplate mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja zato jer radnicima nije uručilo otkaze a zašto do danas nije imala hrabrosti ni jedna uprava te tvrtke i niti jedna Vlada od 1998. a iz, kako je rekao Linić, jednostavnoga razloga što je to vrlo teška zadaća jer se nova radna mjesta nisu otvorila, a s druge strane treba isplatiti i otpremnine.

Potpredsjednik Linić komentirao je i izjave čelnika oporbenih stranaka s današnjega prosvjednog skupa u Borovu Naselju na kojemu se na poziv Stožera za zaštitu prava prognanika radnika ´Borova´ i Zajednice povratnika Hrvatske okupilo oko 500 radnika da se različito odnosi prema problemima u Rijeci ili Vukovaru.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj ima puno neodgovornih političara koji nikada ne nude rješenja dok je njegov problem u tomu što je u tri godine kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo nastojao ´biti u svakom problemu pa tako i u onom sisačke Željezare, IPK, tekstilne industrije u Slavoniji, brodogradnje i Viktora Lenca´.

Prema tomu, istaknuo je Linić, tu je i odgovor na spomenute izjave -´Slavko Linić kao potpredsjednik Vlade u svakom je problemu, a mnoga moja rješenja se ne dopadaju ljudima, dok s druge strane političari koji ´plivaju´ ne na rješenjima i odgovornosti već na ´valovima i plimi dopadljivosti´ nastoje po meni pljuvati i kao čovjeku i kao članu Vlade, a za mene je to neodgovorna politika´. Linić je ustvrdio da nikada ne djeluje za regiju iz koje je došao već da pokušava vrlo odgovorno nositi tešku dužnost potpredsjednika Vlade. Potvrdio je da će o ´Borovu´ raspravljati i Vlada rekavši da je ´Borovo´ nažalost tvrtka koja je stvorila i preko stotinjak milijuna kuna dugova u poslovanju i da će to trebati platiti te da je to tema o kojoj će Vlada itekako raspravljati. Dodao je da Uprava ´Borova´ nije pronašla ni izvor sredstava za otpremnine te da je to tema o kojoj će se morati razgovarati i pronaći ta sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi, rekao je kako mu se inputira da se ´Borovu´ oduzima zemljište i daje za gospodarsku zonu u Vukovaru umjesto da netko to zemljište plati. To je, istaknuo je Linić, osnovni nesporazum i pokušaj Uprave ´Borova´ da na neki način ´izvuče koju kunu iz Proračuna jer ne znaju kako drukčije doći no novca pa su zato uzbunili radnike i dali im krive informacije´. Jer, rekao je, kada bi se to zemljište platilo na osnovu stvaranja gospodarske zone i na ime potpore koju Vlada želi dati Fondu za obnovu Vukovara, uništila bi se ideja o stvaranju gospodarske zone jer u nju ne bi nitko došao.

A s tim besplatnim zemljištem kojega besplatno i uzimamo iz cijeloga fonda ´Borova´ i stavljamo ga u funkciju, istaknuo je Linić, Ministarstvo obnove i graditeljstva je htjelo vrlo jasno poručiti i Vukovaru i Gradskoj upravi te gospodarstvenicima da će im se dati zemljište koje do sada nitko nije koristio kako bi oni mogli otvarati nova radna mjesta, a to je i razlog zašto to zemljište mora biti besplatno.

Što se pak tiče namirivanje sredstava za otpremnine radnicima koji, ponovio je Linić, neće dobiti otkaz prije no što dobiju otpremnine, potpredsjednik Vlade rekao je kako je mišljenja da se za to mogu prodati komercijalni prostori ´Borova´ koji nisu u funkciji a nalaze se u Sloveniji i Makedoniji ili bilo gdje drugdje.

Ali, rekao je Linić, evidentno je da će rješenja, ako ga ne pronađe Uprava ´Borova´, pasti na Upravni odbor HFP-a koji je i dosad ´nažalost morao osigurati preko 200 milijuna kuna za plaće u mnogim trgovačkim društvima uprave kojih nisu znale naći rješenje´.

Linić je ustvrdio da Uprava i NO ´Borova´ nisu imali dovoljno odgovornosti kad su ´pokušali plašiti radnike´ kojima situacija i inače nije zavidna, a samo zato da bi izvršili pritisak da se spomenuto zemljište koje bi trebalo biti poticaj iskoristi na ime osiguranja naknade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara