Linić o robnim zalihama

DRŽAVNI inspektorat dobio je nalog da provjeri sve robne zalihe, a zbog nezakonite prodaje pšenice iz robnih zaliha suspendiran je ravnatelj Robnih zaliha Srećko Kramarić, izvijestio je danas novinare u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Nije bit da je pšenica nestala, nego da se njome raspolagalo na nezakonit način, rekao je Linić o novoj pšeničnoj aferi.

Govoreći o drugim mjerama koje su Banski dvori poduzeli, Linić je naveo da su on te ministri Ljubo Jurčić i Božidar Pankretić zaduženi da do četvrtka i redovite Vladine sjednice predlože zaključke o načinu poslovanja Robnih zaliha te mjere nužne da bi se njihovo poslovanje uskladilo s propisima.

Linić je, pak, istodobno poslao zahtjev Državnom odvjetništvu i MUP-u da postupe po nalazu Vladina Ureda za unutarnji nadzor.

U izvješću tog Ureda, sačinjenog temeljem uvida u poslovanje Robnih zaliha stoji da se poslovanje Zaliha nije odvijalo u skladu sa zakonima i odlukama Vlade, da Ravnateljstvo Robnih zaliha nije Vladi podnijelo prijedlog nove bilance strateških robnih zaliha, (za slučaj rata ili elementarnih nepogoda), kao ni godišnji plan.

Unatoč tome, kaže Linić, išlo se na zaključivanje 11 ugovora o zanavljanju zaliha pšenice s tvrtkama kojima je proslijeđeno 26.700 tona pšenice. To je, pojasnio je, značilo pojavu te pšenice na tržištu, nestabilnost na tržištu i poslovanje suprotno zakonu.

Ugovori su sklapani s tvrtkama LKL, Braća Mihaljević, Nokino, Komagra, Mlin, Trgo-Mikulić, Expensum, Plodinec, Žitar, Euro-Talent, Šljunčara i Abas-Comemerce.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić kaže da se sklopljeni ugovori ne mogu stornirati, da je pšenica otišla prema trgovačkim društvima, no pokušat će se pratiti realizacija ugovora, sigurnost naplate i povrat.

Upitan za razlike u stajalištima između ministara Jurčića, koji je tvrdio da nema malverzacija, i Pankretića koji je tvrdio suprotno, Linić odgovara da će se razjasniti u četvrtak, kada bi se pred Vladom trebalo naći cjelokupno izvješće o pšeničnoj aferi.

Evidentno je da se nije postupalo u skladu sa zakonom, išlo se na zanavljanje zaliha bez da je Vlada utvrdila količine po godišnjim planovima i bilancama, rekao je Linić.

Potpredsjednik Vlade danas nije znao je li Kramarić dio HSLS-ove kvote, kaže da se s Kramarićem do sada nije razgovaralo, to će učiniti resorni ministar Jurčić, a po službenoj dužnosti istražni organi i državni odvjetnik.

Linić nije odgovorio na pitanje stoji li iza spomenutih, malih tvrtki neki veliki otkupljivač. To će utvrditi Državno odvjetništvo, sada iznositi takve procjene moglo bi značiti optuživati nekoga bez argumenata, rekao je potpredsjednik Vlade.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara