LISABON: PETICIJA SA 100.000 POTPISA ZA DEKRIMINALIZACIJU POBAČAJA

Peticija sa više od 100.000 potpisa, čiji je cilj postići organiziranje novog referenduma o dekriminalizaciji pobačaja u Portugalu, u srijedu će biti predana članovima portugalskog parlamenta, izjavio je jedan od organizatora akcije.

Izaslanstvo koje, među ostalima, čine socijalistički zastupnici i članovi Lijevog bloka uručit će peticiju predsjedniku skupštine Joaou Boscu Moti Amaralu.

Potpisnici peticije zalažu se za organizaciju novog referenduma koji bi omogućio dekriminalizaciju pobačaja tijekom prvih deset tjedana trudnoće uz odobrenje pacijentice, a zahvat bi se obavio u zdravstvenoj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi takav referendum proveden 1998. godine obilježio je slab odaziv Portugalaca - samo 30 posto, a od toga je odgovor "ne" zaokružilo 50,9 posto.

Portugal je jedna od europskih zemalja u kojoj vladaju najoštrije zakonske odredbe o abortusu. Pobačaj je ondje zakonom dopušten samo u slučajevima kada je ugrožen život majke, kad joj prijete fizičke ili psihičke posljedice, u slučaju malformacije ploda ili u slučaju silovanja.

(Hina) mh dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara