Lisičine na rukama Damira Polančeca: Bivši potpredsjednik Vlade stigao u Remetinec

Lisičine na rukama Damira Polančeca: Bivši potpredsjednik Vlade stigao u Remetinec

Tekst: H.A. / J.Š.
Foto: Vjekoslav Skedlar/Cropix
Video: HRT, Tomislav Brdjanović/Index

ZBOG mogućeg utjecaja na svjedoke Damir Polančec završit će iza rešetaka dok se ne ispitaju svjedoci, maksimalno 30 dana. Tijekom poslijepodneva Polančec je prepraćen u Remetinec gdje će biti pritvoren u jednokrevetnoj sobi. Takva je odluka donesena zbog sigurnosti, ali i kako bi mu bio onemogućen kontakt s njegovim kumovima Nevijem Prlogom i Zdravkom Šestakom koji su zbog afera u Podravci već neko vrijeme iza rešetaka.

"Polančecu je određen pritvor u trajanju od maksimalno 30 dana dok se ne ispitaju svjedoci, a zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke", izjavio je okupljenim novinarima ispred Županijskog suda u Zagrebu Polančecov odvjetnik Nobilo. Na tu odluku se Nobilo, najavio je, neće žaliti. Nobila su novinari pitali zašto su Polančecu stavljene lisice, na što je on odgovorio: "Takva je procedura, lisice se skidaju u sudnici. To je najmanji problem u ovom trenutku i Polančec se nije bunio u vezi s tim". Pitali su ga i radi li se o svjedocima iz Mađarske, a Nobilo je kazao: "Vidim da ste dobro upućeni u predmet. Ne mogu to reći".

"Uhićenje je vezano uz aferu Spice, ali nije takvih razmjera kako se piše u medijima", izjavio je nakon saslušanja Nobilo. Na pitanje je li točno da se u optužbi radi i o MOL-u, odnosno o obećanju da će odobriti kontrolu nad Inom, Nobilo odgovara da nam ne može reći detalje te da se Polančeca tereti za zloupotrebu položaja da bi stekao protupravnu imovinsku korist te je ponovno dodao da je riječ o puno manjim razmjerima od onih o kojima se pisalo u medijima.

Među svjedocima sedam članova Uprave OTP banke

"Sudac istrage je nakon ročišta odredio istražni zatvor za Damira Polančeca zbog okolnosti u kojima može utjecati na svjedoke. A u slučaju Markovića, te okolnosti nisu pronađene te je sudac istrage odlučio da je u tom slučaju relevantna dokumentacija", rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

"Radi se o svjedocima iz Mađarske i Hrvatske te postoji opasnost da bi ih Polančec mogao kontaktirati i s njima komunicirati", dodaje Devčić. Radi se o dvadesetak svjedoka, od toga je sedam svjedoka iz Mađarske, a svi su članovi Uprave OTP banke. Na pitanje spominje li se u spisu igdje Ivo Sanader, Devčić odgovara da na to pitanje može dati i pozitivan i negativan odgovor.

Nobilo: Javnost će biti razočarana ako očekuje da istraga dovede do Sanadera

"Ne znam što DORH i policija istražuju, ali gabariti ove kaznene prijave meni ne ukazuju da bi to imalo kakve veze sa Sanaderom", rekao je za Index Nobilo prije saslušanja. "Javnost će možda ostati razočarana ako očekuje da će istraga dovesti do Sanadera jer ništa nije tako spektakularno kako se čini", izjavio je jutros Polančecov odvjetnik Nobilo za Media Servis odgovarajući na pitanje vodi li uhićenje Polančeca do otkrivanja Sanaderove uloge u aferi, te dodao kako je Polančec želio samo smanjiti štetu u Podravci. 

Bivši potpredsjednik Vlade i nekadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec, jučer  suspendiran i sa svih stranačkih dužnosti u HDZ-u, pojavio se pred istražnim sucem koji će odlučiti o njegovu zadržavanju u istražnom zatvoru dan nakon što je ispitan i u policiji i Uskoku. Pred sucem su se iznijeli razlozi za i protiv zadržavanja bivšeg potpredsjednika Vlade u istražnom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako jučer nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, njegove dvije rečenice koje je izrekao tijekom dana daju naslutiti kako bi rasvjetljavanje okolnosti oko kupnje Podravkinih dionica moglo otkriti vrlo zanimljive činjenice, a možda i osobe.

> Ekskluzivna snimka: Uhićeni i odbačeni Damir Polančec u policijskoj marici

> Tema: Uhićenje Damira Polančeca

> Strani mediji: Uhićenjem Polančeca istrage sve bliže Sanaderu

> Analitičari: Svaka nova afera je novi čavao u lijesu Sanaderovog političkog života

Prvo je u podne, ulazeći u policijski automobil ispred svoje kuće, kratko pred kamerama HTV-a na upite novinarke odgovorio samo "Bumo se čuli", a popodne je ispred Heinzelove novinaru Novog lista rekao: "Nije vrijeme za nikakve izjave, ali doći će i to vrijeme, a kad dođe, bit će vrlo zanimljivih izjava".

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana mađarska istražna tijela otkrila su ulogu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Podravka. Tada se spekuliralo da je Polančec predao Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke. Upravo je Polančec zatražio MOL-ovu pomoć u toj operaciji, a posao su nakon toga dovršili Zdravko Šestak, bivši predsjednik Uprave Podravke, i Josip Pavlović, bivši član Uprave za financije.

Mađarska je istraga provedena na zahtjev DORH-a koji je tražio očitovanje vodstava OTP banke i MOL-a o izjavi iz OTP banke da Podravka 34,2 milijuna eura kredita može vratiti i dionicama Ine.

Kako stoji u dokumentima mađarske istrage, Damir Polančec je od Uprave MOL-a tražio da ih savjetuje u obrani od neprijateljskog preuzimanja. MOL je na to pristao i postao Podravkin savjetnik, čime se jasno demantira Polančecova obrana da nije znao ni sudjelovao u pregovorima oko Podravkinih dionica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara