Lista najbogatijih Europljana: Gdje je nestao Todorić?

NA LISTI 25 najbogatijih Europljana američkog mjesečnika Forbesa, "tajkunsko zlato" na starom kontinentu otišlo je u Švedsku, a ne u Rusiju kako su mnogi možda pomislili u prvi mah. Riječ je o Ingvaru Kampradu koji je osnivač-vlasnik i "direktor svih direktora" IKEA-e koja u svijetu ima 277 trgovina. Prema Forbesu težak je oko 31 milijardu dolara.

Na drugom mjestu je ruski magnat Oleg Deripaska koji je težak 28 milijardi dolara, a jedan je od glavnih ljudi u aluminijskoj industriji. Deripaska je nedavno najavio širenje na metaloprerađivačke poslove, kao i na "business" s konjima. 

"Najbogatija bronca" otišla je u Njemačku, a posjeduje je Karl Albrecht, prvi čovjek trgovačkog lanca Aldi, a njegova bronca teška je 27 milijardi dolara. Zajedno s bratom Theo bio bi najbogatiji u Europi, budući da se on nalazi na šestom mjestu i težak je 22 milijarde dolara. Riječ je o obitelji koja se drži vrlo daleko od medija, a za Karlov privatni život gotovo jedino se zna da voli uzgajati orhideje i uživa u golfu, piše Forbes. 

S 25.5 milijardi eura na četvrtom mjestu našao se Francuz Bernard Arnault, koji je 1985. kupio Christian Dior, a u međuvremenu je podigao je financijsko carstvo na luksuznim robama. Na petom mjestu smjestio se najpoznatiji od bogatih Rusa, Roman Abramović kojeg mnogi znaju kao vlasnika engleskog nogometnog kluba Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba svakako napomenuti kako je na listi od 25 najimućnijih Europljana gotovo polovica Rusa, budućih ih ima 12.  Prema Forbesu, sveukupno u Europi živi 298 milijardera, od toga ih je jedna trećina iz Rusije. Što se našeg Ivice Todorića tiče on je i dalje ostao sedmi na listi najbogatijih u svijetu. No u tom slučaju ljestvica se radila prema BDP-u države u odnosu prema osobnom bogatstvu. Takvim kriterijem Todorićevih 800 milijuna dolara u Hrvatskoj vrijedi mnogo više i daje puno veći utjecaj i moć nego što do vrijedi za Buffeta ili Gatesa koji raspolažu s osobnim bogatstvom od nekoliko desetaka milijardi dolara. Spomenimo na kraju i to, kako je i na toj listi, prvi bio "Šveđanin iz IKEA-e".

I.Ć.
Foto: Retrothing

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara