Litva: Vodi laburistička stranka

LABURISTIČKA oporbena stranka Viktora Uspaskiča dobila je u nedjelju najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvi, ali ne dovoljno da bi vladala sama, prema prvim rezultatima.

Ta stranka je dobila 35,5 posto glasova i vodi ispred dosadašnje vladine koalicije premijera Algirdasa Brazausakasa koja je dobila 20 posto glasova, nakon što je prebrojano 10 posto glasova.

Sva ispitivanjima su pokazivala da će Uspaskičeva stranka pobijediti na tim izborima.

Prvi krug je završio u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu i jedan sat prije zatvaranja glasačkih ureda odazvalo se samo 36,71 posto od 2,6 milijuna birača, prema 52,83 posto 2000. godine.

Drugi krug će se održati za dva tjedna, 24. listopada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je u komentaru za televiziju rekao da je otvoren za pregovore o sastavljanju nove koalicijske vlade, sa svojim socijaldemokratskom strankom i socijaldemokratskom strankom dosadašnjeg predsjednika parlamenta Arturasa Paulauskasa.

"Osnovat ćemo koaliciju s onima koji dijele naše ideje i naš program", izjavio je Brazauskas, posljednji komunistički čelnik iz sovjetskog doba u Litvi.

"Spremni smo razgovarati o koaliciji sa svima, ali razmotriti ćemo podjednako programe stranaka, kao i ljude koji ih vode", rekao je Uspaskič.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara