Litvinenko je ubijen jer je tvrdio da je Putin pedofil?

Litvinenko je ubijen jer je tvrdio da je Putin pedofil?

Screenshot: Sky News

KRITIČAR Kremlja Aleksander Litvinenko ubijen je u Londonu 2006. godine, a istraga još nije pokazala tko stoji iza toga, no britanske vlasti u više su navrata tvrdile da dokazi upućuju na Ruse Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna. Sam Litvinenko je na mrtvačkoj postelji kao nalogodavca optužio Putina.

Brojni britanski mediji posljednjih dana prenose informaciju Daily Beasta da je Litvinenko ubijen jer je tvrdio da je Vladimir Putin pedofil! The Daily Beast se za navedenu informaciju poziva na "neovisne britanske izvore bliske istrazi". Tvrde kako je Putin iskoristio svoju poziciju da bi uništio video dokaze o svojoj umiješanosti u pedofilski skandal. Naime, video snimke navodno su prikazivale Putina u seksualnim odnosima s maloljetnim dječacima. Informacija je to koja se spominjala još prije par godina.

Podsjetimo, Litvinenko, tada 43-godišnji bivši pukovnik ruske tajne službe FSB i jedan od vodećih kritičara režima Vladimira Putina,  preminuo je u studenom 2006. godine u londonskoj University College bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litvinenko je iz Rusije pobjegao u Veliku Britaniju 2000. godine, dobivši politički azil i postavši štićenikom Borisa Berezovskog, nekoć svemoćnog Jeljcinovog "oligarha" koji je pod pritiskom Putina morao napustiti Rusiju. Tamo je pisao cijeli niz knjiga u kojima iznosi cijeli niz teških optužbi protiv svojih bivših kolega, kao i Putina, koji je prije dolaska na mjesto predsjednika neko vrijeme bio šef FSB.

Litvinenko je, između ostalog, Putina optužio da je namjestio krvavi bombaški napad na stambenu zgradu u Moskvi 1999. godine - što je kasnije poslužilo kao povod druge ruske invazije na Čečeniju. Putinu je također pripisivao i sklonost seksu s dječacima, što se posljednjih dana u britanskim medijima navodi kao razlog ubojstva.

Svoj posljednji intervju je dao samo nekoliko sati prije smrti, između ostalog, rekao je: "Gadovi su me sredili, ali neće srediti svakoga".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara