Liverpool proglašen europskim glavnim gradom kulture za 2008.

Liverpool proglašen europskim glavnim gradom kulture za 2008.
LIVERPOOL, sjeverozapadni lučki grad u kojem su rođeni Beatlesi, proglašen je u srijedu europskim glavnim gradom kulture za 2008.

Britanska ministrica kulture Tessa Jowell rekla je na novinskoj konferenciji da je grad pobijedio suparničke ponuđivače Birmingham, Bristol, Cardiff, Newcastle-Gateshead i Oxford.

Liverpoolski čelnici objavili su da bi time grad mogao dobiti 14.000 novih radnih mjesta i 200 milijuna funti (326,7 milijuna dolara) prihoda u turizmu.

"Bila je to vrlo, vrlo tijesna odluka", rekao je predsjednik žirija Jeremy Isaacs, nekadašnji čelnik tv postaje Channel 4. "Liverpool je izgledao dobro, zvučao je dobro, u njemu se dobro osjećate i pružit će nam doista sjajnu godinu."

Nekada najveća svjetska luka, Liverpool je teško pogođen poslijeratnim slabljenjem industrije, ali su sada dokovi duž rijeke Mersey pretvoreni u umjetničke centre, trgovine i nastambe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradski čelnici nadaju se da će dodatnih 1,7 milijuna posjetitelja doći u to područje prije 2008. i pomoći u njegovoj obnovi.

"Nadamo se da će Liverpool biti najsjajniji glavni grad kulture koji je Europa ikada vidjela", rekao je Bob Scott, zadužen za liverpoolsku ponudu.

Prema shemi Europske unije, države članice izmjenjuju se u nominiranju grada koji će biti njezin glavni grad kulture. Britansku nominaciju sad još mora formalno prihvatiti Europa.

Prethodni britanski pobjednik, Glasgow, iz 1990. godine, uživao je u velikom porastu turizma i radnih mjesta. Firenca, Amsterdam, Berlin i Pariz samo su neki od prošlih pobjednika.

(Hina) bnš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara