Livio Morosin ipak kandidat na lokalnim izborima

Glazbeniku, kompozitoru i producentu Liviju Morosinu Ustavni je sud usvojio žalbu i ukinuo rješenje Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) Istarske županije kojim je njegova nezavisna kandidacijska lista za Gradsko vijeće Vodnjana proglašena nepravovaljanom.

Odlukom Ustavnog suda, objavljenom na web stranici Narodnih novina, Morosinova nezavisna lista postala je pravovaljana izborna lista za Gradsko vijeće Vodnjana.

"Vjerovao sam u pravni sustav i pokazalo se da se pravo kod nas može ostvariti", kratko je Hini izjavio Morosin.

Njegov odvjetnik Zvonko Nogolica je u žalbi Ustavnom sudu tvrdio da je ŽIP krivo protumačio Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kada je utvrdilo da prva tri potpisnika prijave nezavisne liste moraju biti prva tri birača koja su listu podržala.

Morosiovu listu podržala su 162 birača, a prijavu liste Gradskom izbornom povjerenstvu (GIP) potpisala su prva tri kandidata - Livio Morosin, te Bruno Derocchi i Drago Pekica. Međutim, GIP tu listu nije objavio u javnim glasilima, smatrajući je pravno nevaljanom jer su ju potpisala prva tri kandidata, a ne prva tri birača koji su listu svojim potpisom podržali.

Budući je ŽIP potvrdio tu odluku, Morosin je podnio žalbu za zaštitu izbornog prava koju je Ustavni sud usvojio, ustvrdivši da ne postoji zakonska zapreka da kandidati na listi istodobno budu i ovlašteni predlagatelji liste.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara