Lj. Lalić: Nema političke volje za sustavnu borbu protiv ovisnosti

ZAMJENICA predsjednika HSS-a Ljubica Lalić ustvrdila je danas da u Hrvatskoj nema političke volje za sustavnu borbu protiv ovisnosti koja pretpostavlja koordinaciju struke i politike.

Takvo stanje povećat će broj ovisnika i smrtnih slučajeva, rekla je Lalić na konferenciji za novinare, nezadovoljna što je Hrvatski sabor odbio HSS-ov zahtjev da obveže Vladu da donese zakon o terapijskim zajednicama i zakon kojim bi se uredila distribucija metadona.

U suradnji sa strukom, HSS je spreman izraditi te zakone i poslati ih u saborsku proceduru, istaknula je Lalić.

U HSS-u su, kaže, svjesni da će ih saborska većina odbiti, ali drže, to će biti barem poticaj da se tim problemima ozbiljno pristupi.

Lalić je upozorila na rastući broj ovisnika - registrirano ih je 18.500, dok je neregistriranih i pet puta više.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojka od 12 terapijskih zajednica i 33 terapijske kuće nije dovoljna za sve koji se žele podvrgnuti odvikavanju, a zbog nepostojanja zakona mogu ih osnivati i nestručne osobe.

Lalić upozorava da je sve više umrlih od trovanja metadonom, a da još ne postoji program supstitucije za njega.

Upozorava i na "bogatstvo ponude na tržištu droge", jer, dodaje, nije uhićen ni jedan narko boss.

Droga destabilizira obitelj, ističe zamjenica predsjednika HSS-a, tvrdeći da stvarnost demantira službeno zauzimanje za obitelj.

Navodi da uporište za tu tvrdnju nalazi u podatku da je u Ministarstvu za obitelj, za praćenje i unapređenje obiteljske politike, od predviđenih 1,1 milijun kuna u prošloj godini potrošeno manje od polovice, odnosno 436 tisuća kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara