Ljajić: Ni SiCG ni Haaški sud još nisu zatražili izručenje Milana Lukića

Ni Srbija i Crna Gora ni Međunarodni kazneni sud u Haagu još nisu argentinskim vlastima poslali zahtjev za izručenje haaškog optuženika Milana Lukića, uhićenog 8. kolovoza u Buenos Airesu, izjavio je u petak predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom SiCG Rasim Ljajić.

"Od našeg smo suda tražili dodatnu dokumentaciju, koju treba prevesti", izjavio je Ljajić agenciji "Beta", podsjećajući da je rok za podnošenje zahtjeva za izručenje 30 dana od uhićenja.

Po Ljajićevim riječima, ni Haaški sud, s kojim je stalno u vezi, nije poslao zahtjev za izručenje jer još priprema dokumentaciju.

Argentinski mediji javili su u četvrtak da je Srbija od Argentine zatražila Lukićevo izručenje, što bi moglo otežati njegovo izručenje Haagu.

Inače, Srbija je obavijestila Haaški sud da će poslati zahtjev za Lukićevo izručenje iz formalno-pravnih razloga iako je svjesna da on ima prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Podnošenje dvaju zahtjeva za izručenje neće prolongirati odluku argentinskog suda", rekao je Ljajić, opovrgavajući pisanje nekih beogradskih medija od petka da će zbog dvaju zahtjeva optuženi Lukić provesti čak sedam mjeseci u ekstradicijskom pritvoru.

Ljajić je podsjetio da SiCG od Argentine traži i izručenje Nebojše Minića, osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu godine 1999., o čemu argentinske vlasti još nisu odlučile iako su im svi potrebni dokumenti dostavljeni prije 4. kolovoza, kad je za to istekao rok.

Lukić je u Srbiji, također zbog ratnog zločina, otmice i ubojstva 16 muslimana iz Sjeverina godine 1992., u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Haaški sud optužio ga je u studenome 2000. godine zbog zločina protiv čovječnosti, ubojstava, zlostavljanja i mučenja civila nesrpske nacionalnosti na području Višegrada.

(Hina) xttag ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara