Ljajić: Radikalima mandat da se vidi mogu li ispuniti obećanja

KAO NAJJAČA stranka nakon parlamentarnih izbora u Srbiji održanih u nedjelju, 28. prosinca, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja trebala bi dobiti mandat za sastav nove srbijanske vlade, stajalište je Rasima Ljajića, predsjednika Sandžačke demokratske partije i ministra za ljudska i manjinska prava državne zajednice Srbije i Crne Gore.

"Radikali bi trebali sastaviti novu vladu kako bi građani vidjeli što od svojih obećanja radikali mogu ispuniti. Da vidimo može li kruh stajati tri dinara, mogu li se vojska i policija vratiti na Kosovo i mogu li granice Srbije biti kod Karlovca, Ogulina, Karlobaga i Virovitice", kazao je Ljajić za beogradski dnevnik "Danas" od utorka.

"U suprotnom, imat ćemo nestabilnu vladu koja za idućih godinu dana neće ništa učiniti, pa ni promijeniti Ustav", dodao je on.

Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika (Vojislava Šešelja) Srpske radikalne stranke nedavno je, gostujući u emisiji novosadske TV Apolo, ponovo posegnuo za radikalskom retorikom, po kojoj je područje "krajine" u Hrvatskoj "privremeno okupirano", a granice "Velike Srbije" su na liniji "Karlovac-Ogulin-Karlobag-Virovitica". Nikolić je u istoj emisiji kazao da radikalska vlada "ne bi imala diplomatske odnose" s Hrvatskom, a na izričito pitanje da li bi mu bilo žao da se rodio kao Hrvat, odgovorio je "Da".

Nikolić je kasnije pokušavao demantirati te svoje izjave, ali je dnevnik "Danas" objavio transkript emisije, a kasnije su to učinili i neki elektronski mediji.

Nikolić, koji se i danas hvali da je, zajedno sa svojim starijim sinom, ratovao u Hrvatskoj početkom 90-ih godina, izazvao je zgražanje i zahtjev nevladinih organizacija te brojnih medija i svojom izjavom u emisiji "Utisak nedelje" TV B92, u predizbornoj kampanji. Na pitanje ostaje li kod svoje izjave da mu nije žao što je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, odgovorio je: "Nije mi žao", a na ponovljeno pitanje voditeljice da li to stvarno i danas misli, izjavio je: "Da, pa što!".

Ćuruvija je ubijen 11. travnja 1999. godine, a za naručivanje njegova ubojstva optuživani su osobno Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana Marković. Zasad jedina posljedica te Nikolićeve izjave bila je zabrana ekipi TV B92 da u izbornoj noći prati događanja u zemunskoj središnjici radikala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara