LJETO JOYCEA U DUBLINU

Izložba "Joyce u umjetnosti" bit će otvorena u Dublinu od 10. lipnja do 28. kolovoza, kao vizualno središte festivala "ReJoyce Dublin 2004", pod pokroviteljstvom irske vlade, a predstavit će šezdesetak poznatih umjetnika koji u Irskoj uglavnom još nisu izlagali, priopćeno je na službenim web stranicama festivala.

Ti umjetnici, koji nikad nisu zajedno izlagali, stvarat će nova djela i instalacije za tu izložbu ili će pokazati svoja djela inspirirana Joyceom

Joseph Kosuth prikazat će neonskoga "Uliksa" na stropu galerije, Patrick Ireland napravit će pravi labirint od niti, a tema djela Jamesa Colemana nepostojanje je jedne lokacije: Ulice Eccles br. 7, izmišljene adrese doma Bloomovih.

Među izlošcima bit će i Matisseove ilustracije "Uliksa", Joyceov portret Mana Raya te crteži i skulptura Uliksa Josepha Beuysa.

Izložba "Joyce u umjetnosti" prvi je sveobuhvatni prikaz umjetnosti nadahnute Joyceom, kaže se na web stranicama.

DAN BLOOMOVIH
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za milijune ljudi 16. je lipnja izuzetan dan jer su toga dana 1904. u "Uliksu" Jamesa Joycea Stephen Dedalus i Leopold Bloom krenuli na putovanje Dublinom.

Taj se dan danas naziva "Bloomsday" i postala je tradicija da zaljubljenici u Joycea iz cijeloga svijeta, od Tokija do Sydneya, San Francisca do Buffala, Trsta do Pariza u svojemu gradu organiziraju vlastite Bloomsdayske svečanosti na kojima čitaju ili izvode scene iz romana.

Nigdje Bloomsday nije tako živopisan nego u Dublinu, gradu Molly i Leopolda Blooma, Stephena Dedalusa i Jamesa Joycea.

Iako je Bloomsday samo jedan dan, Irska je za ovu godinu predvidjela petomjesečnu proslavu od 1. travnja do 31. kolovoza, a Dublin će s izložbom "Joyce u umjetnosti" biti u središtu pozornosti.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara