Ljubljana intervenirala zbog slovenskih vikendica u Hrvatskoj

OBJEKTE slovenskih vlasnika, sagrađene bez dozvole u Hrvatskoj, trebalo bi legalizirati a ne rušiti, jer su bili građeni u dobroj vjeri da se nalaze na zemljištu predviđenom za gradnju, ocjena je slovenskog ministarstva vanjskih poslova, iznesena u priopćenju za javnost u povodu akcije rušenja ilegalno sagrađenih objekata u Hrvatskoj.

O tom je problemu, kako se navodi, hrvatskog kolegu Žužula obavijestio slovenski ministar Dimitrij Rupel, a pojašnjenja su zatražena i na drugim razinama.

Kako se navodi u priopćenju za javnost objavljenom na web-stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova, većina je tih objekata bila sagrađena u "bitno drugačijim okolnostima" od sadašnjih, a Slovenci koji su te terene kupili u Hrvatskoj očekivali su da će gradnja na njima biti dopuštena, pa su svoje objekte podigli u dobroj vjeri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski diplomatski izvori tvrde da su u kontaktima s hrvatskom stranom odlučno istakli zahtjev da se "prema slovenskim državljanima primjenjuju isti kriteriji kao i prema hrvatskim i drugim državljanima", te da se u rješenju njihovih problema postupi s "razumijevanjem i uvažavanjem svih okolnosti". Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da će i u buduće "štititi prava i legitimne interese slovenskih državljana u Hrvatskoj", te da očekuje kako će se hrvatski zakoni jednako primjenjivati na sve, ali uz pravilno i zakonito vođenje postupaka, uključivši i sve mogućnosti žalbe na izdana rješenja.

U priopćenju se dodaje da je slovenska strana u više navrata i na različitim razinama na to pitanje na upozorila hrvatske predstavnike
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara