Ljubljana opet dobiva tramvaj

Ljubljansko gradsko poglavarstvo najavilo je da će za tri godine početi graditi tramvajsku prugu koja bi na završetku trebala biti duga 30 kilometara, a povezivala bi ne samo gradske četvrti nego i prijestolnicu s mjestima u okolici koja joj gravitiraju. L

Kako je u razgovoru za poslovni list "Finance" izjavio šef gradske službe za urbanizam i planiranje Marjan Cerar, prvi metri tramvajskih tračnica bit će položeni kroz tri godine, a ukupna vrijednost investicije bila bi više od 800 milijuna eura.

Studiju javnog prijevoza u gradskoj regiji Ljubljane, koja predlaže tramvaj kao rješenje sadašnjih prometnih teškoća u slovenskoj prijestolnici s gotovo 300.000 stanovnika, izradio je na zahtjev Slovenskih željeznica, Transport-Technologie Konsult iz Karlsruhea u Njemačkoj, a računa se i na pomoć strukturnih fondova Europske unije. Cerar je izjavio da bi po napravljenim nacrtima u Ljubljani za gradnju spomenute tramvajske pruge bilo potrebno srušiti, odnosno premjestiti oko 100 zgrada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljana je inače prvi elektrificirani tramvaj dobila još 1903. godine, a pruga je bila dugačka 5,3 kilometra. Tramvajske tračnice skinute su šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada se činilo da su autobusi i jeftini benzin trajno rješenje, a zadnji primjerak tramvaja poslan u tehnički muzej.

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara