Ljubljana: Sastanak ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije

U LJUBLJANI je u petak održan tradicionalni radni sastanak ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije prije nadolazeće turističke sezone, a bilo je riječi i o unapređivanju suradnje na području unutarnjih poslova, potpisivanju više protokola, među ostalim i onoga kojim bi se na granici uspostavile mješovite patrole za kontrolu granice koja ulaskom Slovenije u Europsku uniju postaje dijelom vanjske granice EUa.

Kako je nakon svojeg prvog sastanka sa slovenskim kolegom Radom Bohincom izjavio hrvatski ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, suradnja dvaju ministarstava i policija dviju država tradicionalno je dobra, kao što su dobri i prijateljski odnosi Slovenije i Hrvatske.

Na sastanku je, rekao je Mlinarić na konferenciji za novinare, bilo riječi o svim pitanjima iz područja unutarnjih poslova. Slovenija od 1. svibnja postaje članicom EU-a, a na današnjem je sastanku dogovoreno da se protok turista na slovensko-hrvatskoj granici u turističkoj sezoni pojednostavi, kako ne bi dolazilo do njihova nezadovoljstva i prometnih "čepova", rekao je Mlinarić.

Prema riječima slovenskog ministra Bohinca, uskoro će doći i do sastanka šefova policija dviju država kako bi se pripremilo više protokola, među ostalim o uspostavi mješovitih patrola na granici, kakve je prije dvije godine Slovenija uspostavila s Italijom, a prilagodit će se i sporazum o readmisiji koji je potpisan 1993. godine, pa je u nekim elementima zastario. Bohinc je rekao da će se pripremiti i posebna studija o utjecaju ulaska Slovenije u EU na protočnost prometa na slovensko-austrijskoj granici s očekivanjima kako će se to pokazati na granici Hrvatske i Slovenije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bohinc je kazao da se zanimao i za hrvatsku politiku viza s obzirom na liberalni vizni režim Hrvatske prema SCG-u iako - kako je dodao - problem ilegalnih migracija nije više velik kakav je bio prije nekoliko godina.

U skorašnjoj turističkoj sezoni vrijedit će i režim jednodnevnih prijelaza granice za turiste s obje strane u Piranskom zaljevu i na Kupi kao prijašnjih godina, no o tome će na svojem skorom sastanku govoriti načelnici policija.

Isto tako, bilo je riječi o razmjeni iskustava u prilagođavanju zakona i propisa s područja unutarnjih poslova pravnom sustavu Europske unije jer Slovenija, kako je istaknuo Bohinc, raspolaže s velikim iskustvom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara