Ljubljana: Zastupnik talijanske manjine dao prosvjednu ostavku

ZASTUPNIK talijanske manjine u slovenskom parlamentu Roberto Battelli dao je ostavku na mjesto predsjednika parlamentarne komisije za manjine u znak prosvjeda protiv politike asimilacije, objavilo je ljubljansko "Delo".

Batteli je već 12 godina parlamentarni zastupnik "autohtonih manjina" u koje se po slovenskom ustavu ubrajaju malobrojne zajednice istarskih Talijana i prekmurskih Madžara, a čiji je broj po zadnjem popisu stanovništva smanjen za skoro četvrtinu u odnosu na popis od prije deset godina. Isto toliko godina u parlamentu je i druga članica dvočlanog manjinskog zastupničkog kluba Maria Pozsonec.

Talijanskoj zajednici događa se asimilacija, a pripadnici manjina doživljavaju različite pritiske i ispade, izjavio je Batteli za ljubljansko "Delo" od utorka.

Svoju ostavku na mjesto predsjendika komisije pojasnio je kao izazov vlastima da razmisle o položaju manjinskih zajednica. "Iako zakon manjinske zajednice definira kao sugovornike vladi, državni nas organi ignoriraju", ustvrdio je Battelli u razgovoru za "Delo".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batteli tvrdi da malobrojnim Talijanima prijeti asimilacija, te da se u parlamentu u raspravama pojavljuju "nacionalistički ispadi" koji su odraz općeg stanja. "Pokušajte u Kopru govoriti talijanski, pa ćete doživjeti reakcije. Na cesti će vam reći da je ovo Slovenija i da ne govorite stranim jezikom. Bojim se da je to već opća klima", rekao je Batteli.

Predstavnik talijanske zajednice izrazio je zabrinutost da stanje za Talijane neće biti bolje niti nakon ulaska Slovenije u EU jer u zemlji upravo zbog toga jača "nacionalna" infrastruktura.

(Hina) fl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara