Ljubljanske studentice ne smiju imati gole noge, cipele koje otkrivaju stopalo te dekolte

Ljubljanske studentice ne smiju imati gole noge, cipele koje otkrivaju stopalo te dekolte

STUDENTI ljubljanskog fakulteta strojarstva moraju na obranu diplomskog rada dolaziti u skladu s propisima odijevanja koje je nedavno nametnuo konzervativni dekan Jože Duhovnik. Tako je, između ostalog, djevojkama zabranjena pretjerana upotreba šminke, parfema i nakita, propisana im je dolična dimenzija dekoltea, dok se mladići pred ispitnom komisijom moraju pojaviti u odjelu tamnih boja svezanom kravatom.

"Ozloglašeni" pravilnik od studentica traži da u ljetnim rokovima ne smiju imati gole noge bez čarapa, nego se pred fakultetskim nastavnicima moraju pojavljivati u zatvorenim haljinama i kostimima te cipelama koja ne otkrivaju stopalo.

Duhovnik je "svećenik" i član Kršćanskih demokrata Slovenije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novouvedena pravila već su izazvala oštre komentare studenata strojarstva, ali i zajedljive primjedbe na račun njegovog prezimena, koje na slovenskom jeziku znači "svećenik". Studenti ujedno ističu kako je Duhovnik član političke stranke Kršćanski demokrati Slovenije, s kojima se natjecao na prošlim parlamentarnim izborima, pa nije čudan njegov "duhovni" svjetonazor koji im uspješno nameće.

"Slažem se da i odijelom pokazujemo poštovanje prema ustanovi, ali mislim da je pretjerano fakultetskim pravilnikom do u tančine regulirati i ograničavati stil odijevanja", izjavio je za ljubljanski dnevnik "Žurnal" predsjednik studentske organizacije ljubljanskog sveučilišta Tomaž Černe. Naglasio je da konzervativni dekan na svoju ruku krši akademske slobode.

Duhovnik se pak poziva na praksu europskih sveučilišta na kojima je isto tako propisano kako studenti smiju pristupiti obrani diplomskog rada. Rekao je i da bi jednako trebali postupiti drugi fakulteti na sveučilištu.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara