Ljubljanski "Globtour" tvrdi: Hrvatskim hotelijerima nismo ništa dužni

Slovenska turistička tvrtka "Globtour" iz Ljubljane tvrdi da nema nikakvih financijskih obveza prema hrvatskim hotelijerima u vezi s nesolventnošću i vjerojatnom likvidacijom svoje istoimene agencije u Pragu.

"U poslovanju s hrvatskim hotelima osigurali smo se i dodatnim ugovorom prema kojemu s praškom agencijom posluju na vlastitu odgovornost", rekla je za ljubljansko "Delo" od srijede direktorica Globtoura Ljubljana.

"Hrvatski su se hotelijeri ugovorom obvezali da uplitanjem praškog Globtoura neće smanjivati suradnju s Globtourom Ljubljana. Nikome nismo ništa dužni, no zadnji nam populistički pritisci uzrokuju veliku poslovnu štetu", izjavila je Mateja Kunc, odgovarajući na najave nekih hrvatskih hotelijera da će odgovornim za nastale probleme držati slovenski Globtour.

Iako je poslovao kao peta najveća turistička agencija u Češkoj, Globtour Prag registriran je kao poduzeće s ograničenom odgovornošću, a kako piše slovenski tisak - matična tvrtka odbila je spasiti agenciju financijskom injekcijom jer bi to ugrozilo poslovanje matične tvrtke.

Za razliku od praške filijale, čije su financijske teškoće bile prisutne još od 1997. godine, Globtour Ljubljana u prvih je šest mjeseci ove godine "isplivao" iz negativne bilance i zabilježio oko 200.000 eura dobitka. Globtour Prag, s 20 zaposlenih i oko 5 milijuna eura godišnjeg prometa, bio je do sada jedna od najvećih čeških turističkih agencija, posebno specijalizirana za organizaciju putovanja u zemlje bivše Jugoslavije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše mariborski list "Večer", financijska korporacija KD Holding, u čijem je vlasništvu i ljubljanski Globtour, nedavno je u prašku podružnicu Globtoura uložila oko milijun eura, ali je unatoč tome nije mogla spasiti od bankrota.

"Praški stečaj neće utjecati na poslovanje Globtoura Ljubljana", izjavio je za "Večer" od srijede direktor Globtourova marketinga Iztok Tomc. On je pojasnio da su hrvatskim hotelima već prošle godine poručili da s praškom firmom posluju na vlastitu odgovornost i da prema hrvatskim hotelijerima imaju podmirene sve obveze.

Globtour Ljubljana ove godine inače planira više od 20 milijuna eura prihoda, rekla je za list direktorica Mateja Kunc.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara