Ljubljanski nadbiskup: Odnosi crkve s državom prepušteni činovnicima

Ljubljanski nadbiskup Franc Rode ocijenio je u utorak nezadovoljavajućim sadašnje stanje odnosa rimokatoličke crkve i države u Sloveniji. L

"U usporedbi sa susjednim državama položaj katoličke crkve u Sloveniji je daleko najgori", izjavio je Rode na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevne konferencije slovenskih biskupa iz sve tri biskupije.

Rode je pojasnio da u Sloveniji, za razliku od drugih država, ne postoji zaključen sporazum, a nacrt sporazuma o položaju katoličke crkve blokiran je na ustavnom sudu i još nije ratificiran u parlamentu.

Rode je dodao da je u Sloveniji suradnja crkve sa državom zato ovisna o dobroj volji državnih činovnika, a već pet mjeseci ne dolazi do susreta predstavnika crkve i države na višoj razini. Stvari će se po njegovim riječima morati promijeniti ulaskom Slovenije u EU jer 51. članak europskog ustava predviđa trajnu i konstruktivnu suradnje crkvenih i građanskih vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska crkva nezadovoljna je i nepostojanjem konfesionalne nastave u slovenskim državnim školama.

Zasjedanju slovenske biskupske konferencije prisustvovao je među ostalim gostima i pomoćni zagrebački biskup monsinjor Vlado Košić.

(Hina) fl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara