Ljubo Bešlić izabran za gradonačelnika Mostara

GRADSKO vijeće Mostara izabralo je u srijedu za novog mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića, kojega je na tu dužnost kandidirala Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH).

Bešlić, koji će gradonačelničku dužnost obnašati u idućem četverogodišnjem mandatu, prvi je mostarski gradonačelnik nakon rata koji neće imati svojeg zamjenika s obzirom na to da je Statutom grada Mostara, što ga je početkom 2004. nametnuo Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, ta dužnost ukinuta. Prije tog Statuta na dužnosti mostarskog gradonačelnika, odnosno dogradonačelnika svakih godinu dana su se rotirali Hrvat i Bošnjak.

Novoizabrani gradonačelnik Bešlić je izjavio kako će se zauzimati da Mostar ostane kulturno, gospodarsko, sportsko i turističko središte Hercegovine. Također je naglasio kako će se zauzimati da stara gradska jezgra Mostara bude uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bešlić je za mostarskog gradonačelnika izabran nakon što prije tjedan nije uspio njegov izbor na tu dužnost, jer su vijećnici mostarskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) tada odbili glasovati za njega.

Do toga je došlo unatoč ranijem dogovoru vodstava dviju stranaka, odnosno predsjednika HDZ BiH Bariše Čolaka i predsjednika SDA Sulejmana Tihića, da se za gradonačelnika izabere Hrvat kandidat iz HDZ-a, a da predsjednik Gradskog vijeća Mostara bude Bošnjak iz SDA, što su prije tjedan dana glasovanjem podržali i vijećnici HDZ-a.

Današnjoj sjednici mostarskog Gradskog vijeća, na kojoj je Bešlić dobio i potporu vijećnika SDA čime je ostvario potrebnu većinu, prethodio je sinoćnji sastanak u Sarajevu dužnosnika lokalnih odbora SDA za Mostar i Hercegovačkoneretvansku županiju s vodstvom SDA, na čelu s predsjednikom stranke Sulejmanom Tihićem. Na tom sastanku dogovoreno je da vijećnici SDA danas podrže Bešlićev izbor za gradonačelnika Mostara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara